RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krev minst 30 prosent norske i barnehagene

Oppvekstbyråd Jana Middelfart Hoff i Bergen ønsker minst 30 prosent norskspråklige barn i hver barnehage.
Oppvekstbyråd Jana Middelfart Hoff i Bergen ønsker minst 30 prosent norskspråklige barn i hver barnehage. Foto: Universitetssykehuset i Bergen
Bergen går foran og vil sette et tak på 70 prosent innvandrerbarn i hver barnehage.
  • NETTAVISEN MENER: Den verste diskrimineringen av innvandrerbarn er å lukke øynene for at de ikke får en god start og lærer norsk i barnehage og på grunnskolen.

Venstresidens nye profet, den franske økonomen Thomas Piketty, har rett i at det aller viktigste tiltak mot økonomisk ulikhet er å sørge for at barna til de 40 prosent med lavest inntekt får god utdannelse.

Derfor er det svært viktig å hindre at skole og barnehage forsterker og fornyer ulikhet. 

For barn av innvandrere som snakker dårlig norsk er det avgjørende å gå i barnehagen - både for å bli sosialt integrerte, men også for å lære norsk.

Ved Søre Skogvei barnehage er både norske foreldre og innvandrerforeldre enige i at det bør være en jevnere fordeling. (Faksimile: Bergens Tidende).

- Vi gjør dette for å gi barna et best mulig fundament i norsk. Det klarer vi best om vi blander barn med bakgrunn både fra Norge og andre land, sier oppvekstbyråd Jana Middelfart Hoff (H) til Bergens Tidende.

Hennes partifeller i Oslo er ikke enige, så der får utviklingen fortsette med stadig flere skoler og barnehager nesten uten barn med norsk bakgrunn. Å la ting skure og gå, til tross for advarsler, er unnfallende.

Mye forskning dokumenterer at forskjeller allerede i barnehagealder forplanter seg til skolen, og at barn som ikke lærer norsk tidlig, mye oftere enn andre dropper ut av skolen og havner utenfor arbeidslivet.

I Oslo er det forskjell i levealder på over 10 år mellom øst og vest, og det er systematiske forskjeller i skoleresultater mellom østkanten og vestkanten. Naturlig nok scorer skoler med nesten bare etnisk norske barn bedre enn skoler hvor nesten alle barna er innvandrerbarn.

Piketty dokumenterer at ekstrem ulikhet gir mindre økonomisk vekst. Det er lett å forstå når vi ser på barn i barnehagen. De barna som ikke lærer norsk tidlig og blir integrert i en norsk virkelighet, faller oftere utenfor arbeidslivet enn andre. Resultatet er at vi får en stor ubrukt ressurs.

At Bergen nå vil sette et tak på 70 prosent innvandrerbarn i hver barnehage, er drastisk, men fornuftig. Bergen må unngå å gjøre samme tabbe som i Oslo, der ressurssterke innvandrerforeldre «busser» barna sine til skoler med jevnere fordeling.

Nesten alle de 90 barnehagene i Norge som har mer enn 70 prosent innvandrerbarn, ligger i Oslo-området, viser tall fra Bergens Tidende. Bergen innfører altså et tak før det går ut over noen - og tvinger kommunen til å planlegge nye barnehager som sikrer en jevnere fordeling av barn av norske foreldre og barn av innvandrere.

Når noen skriker opp og advarer mot diskriminering av innvandrerbarn, så er det misforstått.

Den største diskrimineringen er å la utviklingen i Bergen gå i samme retning som i Oslo - nemlig å godta at deler av byen blir rene innvandrerbydeler - og at mange skoler og barnehager blir uten ett eneste etnisk norsk barn.

Nettavisen mener at oppvekstbyråd Jana Middelfart Hoff er modig som tør å fronte et drastisk, men nødvendig tiltak. Å sikre integrering og tidlig norskopplæring er det viktigste samfunnet kan gjøre for barn av innvandrere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere