RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krevde pengestøtte for folk med «katolske» navn

Under ledelse av biskop Bernt Eidsvig lette Den Katolske Kirke opp navn som hørtes katolske ut, og meldte tusenvis av intetanende personer inn i kirken slik at de fikk statsstøtte.
Under ledelse av biskop Bernt Eidsvig lette Den Katolske Kirke opp navn som hørtes katolske ut, og meldte tusenvis av intetanende personer inn i kirken slik at de fikk statsstøtte. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den katolske kirke innrømmer å ha krevd millionstøtte for «katolikker» de fant i telefonkatalogen.

NETTAVISEN MENER: Den katolske kirke forsøker å nedtone medlemsjukset. Men fakta er at kirken diktet opp katolikker - og krevde offentlig støtte for mennesker, uansett om de er katolikker eller ei.

- Det dreier seg i alt om i underkant av 7.000 mennesker. Til disse menneskene vil jeg på vegne av Oslo Katolske Bispedømme bare gjenta det biskop Eidsvig har sagt ved flere anledninger: Unnskyld!, sa fungerende administrativ leder Lisa Wade på en pressekonferanse.

Wade er innleid profesjonell hjelp, og har ikke noe ansvar for medlemsjukset. Det ansvaret hviler på skuldrene til biskop Bernt Eidsvig, som er siktet for grovt bedrageri.

Oslo Katolske Bispedømme innrømmer hvordan de skaffet seg medlemmer.

Den Katolske Kirke forsvarer medlemsjukset med at de opplevde en voldsom pågang til messene i takt med at spesielt innvandringen fra Polen startet i 2005/2006. Mange av disse er utvilsomt katolikker, men de meldte seg ikke inn i den lokale kirken.

- Summen av dette er at det er en formidabel pedagogisk oppgave å få registrert innflyttede medlemmer - en oppgave som må gjennomføres på polsk, litauisk, kroatisk, ukrainsk, spansk, vietnamesisk og tamil, sa Wade.

Les hennes uttalelse her:Medlemsregistreringssaken

Den Katolske Kirke innrømmer å ha meldt inn mennesker, kun basert på «antatt nasjonalitet», blant annet i telefonkatalogen og andre offentlige tilgjengelige oversikter.

Kirkefolket satt altså og bladde i telefonkatalogen, og fant man et polskklingende navn, så ble vedkommende meldt inn - og kirken krevde pengestøtte for vedkommende.

Resultatet er at ingen vet hvor mange av de 65.500 nye medlemmene i perioden 2010-2014 som har meldt seg inn frivillig. Når kirken ba om bekreftelse, var det mange som ikke svarte, og derfor ble 38 personer satt på et callsenter for å ringe rundt.

Fortsatt svarte mange ikke, så det er åpenbart at Den Katolske Kirke har fortsatt å få statsstøtte for personer som har flyttet fra landet - og som kanskje aldri meldte seg inn frivillig.

Etter denne vaskingen, står man igjen med 5.288 personer som avkrefter at de er katolikker - og 17.212 som man ennå ikke har fått tak i.

Den Katolske Kirke leverte denne rapporten til Fylkesmannen i går.

Her er rapporten:Resultatet av arbeid med oppfyllelse av pålegg

Det er påfallende lite anger å lese ut av rapporten, som mest av alt fremstår som et juridisk forsvarsskrift.

Den Katolske Kirke forsøker å bortforklare medlemsjukset med at de uansett fortjente pengene fordi det har kommet mange katolikker til Norge. Dessuten peker de på uklar praksis og at også andre kirkesamfunn har tvilsomme tall.

Det er også den eneste forsvarslinjen de har.

For selv med deres egen rapport fremstår det som helt klart at kirken har fått 450 kroner i årlig statsstøtte for tusenvis av personer som enten ikke finnes i Norge, eller som er tvangsinnmeldt i kirken - om de er katolikker eller ei.

Les også bloggen til Gunnar Stavrum:Katolsk sugerør til statskassen

Det er vanskelig å akseptere at Den Katolske Kirkes var på trygg juridisk grunn og i god tro da de søkte pengestøtte for medlemmer de selv meldte inn, basert på at etternavnene hørtes katolske ut.

Hvilke strafferettslige følger dette får for biskop Bernt Eidsvig og de andre nøkkelpersonene, gjenstår å se.

Men Den Katolske Kirke har rett i at støttesystemet for livssynssamfunn er dårlig kontrollert. Et bedre system er at skatteyterne selv opplyser på selvangivelsen om hvilket trossamfunn de tilhører - og betaler skatten/medlemsavgiften over ligningen.

Men det må gjelde Den norske Kirke også.

Nettavisen mener at Den Katolske Kirke har utnyttet et svakt støttesystem og fått millioner kroner i uberettighet støtte. Det må få følger for de ansvarlige - men også for støttesystemet.

#Katolsk #Statsstøtte #Medlemsjuks #Eidsvig #Stavrum #Nettpåsak

Hva mener du? Godtar du forklaringen om at Den Katolske Kirke uansett fortjener pengene fordi det har kommet mange katolikker til Norge?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere