RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KrF-leder Hareide risikerer å bli hakkekylling i fire år


MÅ VELGE SIDE:  KrF-leder Knut Arild Hareide kan ikke fortsette å sitte på gjerdet når partiet lekker i begge ender. Han har ikke noe annet valg enn å støtte statsminister Erna Solberg,, Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen.
MÅ VELGE SIDE:  KrF-leder Knut Arild Hareide kan ikke fortsette å sitte på gjerdet når partiet lekker i begge ender. Han har ikke noe annet valg enn å støtte statsminister Erna Solberg,, Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Når Kristelig Folkeparti lekker i begge ender, kan det ikke være riktig å bli sittende på gjerdet.

NETTAVISEN MENER: Fredag diskuterte landsstyret i Kristelig Folkeparti konsekvensene av det elendige valget. Partiet sleper benene etter seg, men svaret er åpenbart. 

Da landsstyret møttes på Quality Hotel 33 på Økern i går formiddag, var den viktigste saken på dagsorden å diskutere evalueringsrapporten etter valget. Å lære av fortidens feil er viktig for å velge riktig fremover.

Fasiten er nokså klar. Den ferske valgundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå viser at KrF-velgerne gikk til begge sider. Størst var lekkasjen til Senterpartiet, med Høyre og Fremskrittspartiet på de neste plassene.

LEKKER TIL HØYRE OG VENSTRE: Denne tabellen viser velgeroverganger fra 2013 til 2017. Kristelig Folkeparti lakk omtrent like mye til begge retninger.

Av 158.000 KrF-velgere i 2013, gikk rundt 25.000 til de rødgrønne og 27.000 til de tre borgerlige partiene. Kristelig Folkepartis strategi om å sitte i midten førte bare til at partiet ble «spist» fra begge sider.

I valget mellom Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre, fremstod KrF-leder Knut Arild Hareid som ubestemt og vinglete i valgkampen. Nå må valget være å bli tydelig, ikke å fortsette i spagat.

I sin tale til landstyret på fredag stod Knut Arild Hareide fast på linjen som er valgt, men uten å si noe bombastisk som utelukker et fremtidig regjeringssamarbeid. Det er klokt.

Samtidig vektla han posisjonen partiet har nå: - For en som leder et sentrumsparti er det alltid veldig vanskeleg å drive på å skjele både til høyre og venstre. Da er det bedre å ha blikket festet rett frem, sa Hareide.

- KrF er et parti i opposisjon. Vi er tilbake til det som har vært regelen – mer enn unntaket i norsk politikk – der mindretallsregjeringer må hente skiftende støtte i Stortinget. Vi har gjort våre valg. De står seg godt, sa Hareide.

Han sa derimot klokt nok ingenting om hva som blir situasjonen hvis Venstre går inn i regjering. 

Knut Arild Hareides holdt tale til landsstyre i dag

På KrFs Facebook-side kan du nå se Knut Arild Hareide tale til landsstyre. Her kan du også lese talen. Opptak av Knut Arild Hareides tale kan du se på KrFs Facebook-side. Nedenfor kan du lese talen. "Gode KrF-vener, Onsdag kveld kunne NRK fortelle om norske ungdommer som blir "Sperret inne, slått og lenket fast".

For å bruke partilederens eget bilde: Mens han og partiet så rett frem, gikk velgerne både til høyre og til venstre.

Kostnaden ved å ville være alt for alle, er at man risikerer å bli ingenting for noen. Eller, som Ivar Aasen skriver: «Til lags åt alle kan ingen gjera».

Om kort tid går Venstre etter alt å dømme inn i regjeringen. Da blir Kristelig Folkeparti isolert i Stortinget, og erfaringene fra de første dagene av årets sesjon er at partiet lett blir satt under press. 

De rødgrønnes strategi er å finne saker der Kristelig Folkeparti var uenige med de tre borgerlige partiene i forrige periode - og så presse KrF på de sakene. Det er en oppskrift på fortsatt å bli spist fra begge kanter.

Uten en tydelig posisjon risikerer Kristelig Folkeparti og partileder Knut Arild Hareide å bli Stortingets hakkekylling helt frem til neste valg.

Hvis Kristelig Folkeparti skal stanse velgerflukten ut døren til både høyre og venstre, så er første skritt å lukke døren på den ene siden. I klartekst betyr det å velge side, og partiet har ikke noe annet valg enn å si klart og tydelig at det betyr støtte til statsminister Erna Solberg.

Hvis Venstre går inn i regjering, oppstår en ny situasjon, og da bør Kristelig Folkeparti gjøre det samme. Det mener også en tungvekter som stortingsrepresentant og nestleder i KrFs gruppestyre, Hans Fredrik Grøvan.

- Dersom Venstre velger å gå inn i regjeringen, oppstår det en ny politisk situasjon i Stortinget. Da mener jeg vi i alle fall må ta opp samarbeidsdiskusjonen på nytt, sier Grøvan til Dagens Næringsliv.

Vil ha diskusjon om regjering i KrF

(DN+) Dersom Venstre går inn i regjering, vil det komme en diskusjon i KrF om også de skal forhandle om å bli med.

Også nestleder Kjell Ingolf Ropstad er inne på det samme, og sier: - At det da vil bli en åpen debatt i partiet dersom Venstre går inn, ser jeg på som helt naturlig.

Siden Kristelig Folkeparti bare fikk 4,2 prosent av stemmene, er det mulig å vokse fra en tydeligere posisjon både til høyre og venstre. Men det vil være livsfarlig å vende ryggen til de konservative og borgerlige kjernevelgerne på sørvestlandet. Det var dette grunnfjellet som berget partiet over sperregrensen, og disse velgerne står heller ikke langt politisk fra en Frp-profil som Sylvi Listhaug. 

Det er verdt å minne om at Fremskrittspartiet fikk mange av KrF-velgerne fra forrige valg, mens nesten ingen velgere gikk fra Frp til KrF.

Likevel er det ingen tvil om at Kristelig Folkeparti har en annen borgerlig politikk enn Fremskrittspartiet, men det har også Venstre. Det er fullt mulig for KrF å være tydelig som et borgerlig parti, men samtidig profilere viktige saker som den kristne kulturarven, menneskerettigheter, omsorg for familien og nestekjærlighet.

Det var knyttet spenning til partileder Knut Arild Hareides tale til landsstyret. Men siden Venstre ennå ikke har tatt skrittet inn i regjeringen, er det naturlig at Hareide ikke foreslo en kursendring allerede nå. 

Men det vil være dumt av Kristelig Folkeparti å slamre igjen døren.

Nettavisen mener at Kristelig Folkeparti kan forsvinne hvis partiet ikke blir tydelig. Første skritt er å gå inn i den borgerlige regjeringen, og derfra markere kjernesaker som den kristne kulturarven og menneskerettigheter.

Hva mener du? Bør Kristelig Fokeparti gå til høyre eller venstre, eller er det klokt å fortsette på vippen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere