KrF våger neppe å bytte side til Arbeiderpartiet

KrF-leder Knut Arilde Hareide og nestleder Dagrun Eriksen har fått et nytt sentralstyre med en håndfull tvilere til fortsatt borgerlig regjering.

KrF-leder Knut Arilde Hareide og nestleder Dagrun Eriksen har fått et nytt sentralstyre med en håndfull tvilere til fortsatt borgerlig regjering. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Et stort mindretall i Kristelig Folkeparti er skeptisk til den borgerlige regjeringen. Men det er langt frem til å bytte side.

NETTAVISEN MENER: Selv om mange lokalt ønsker en Arbeiderparti-regjering, vil det være en farlig vei. Sentrum vil sprekke og KrF vil legge seg ut med store velgergrupper.

Regjeringssamarbeidet har slitt på KrF, og gitt dem som var imot samarbeidet fra starten vind på mølla.

- Det er mange saker som skaper frustrasjon. Asylbarn, kvoteflyktninger, søndagsåpent og distrikt kontrak sentralisering. Alt dette oppleves som problemsaker, sier nestleder Dagrun Eriksen til Dagens Næringsliv.

Avisen har spurt 317 listetopper lokalt om hvilken regjering de foretrekker etter 2017. Rundt 35 prosent ønsker en Ap-regjering, 22 prosent en Høyre/Frp-regjering - mens hele 43 prosent ikke vet.

Svarene viser at partiet er delt på midten, men derfra til å hoppe over gjerdet er et stort sprang. Partiet får neppe Venstre med seg, og et skifte vil utfordre mange på grunnfjellet i partiet.

- Velgerne deres, særlig på Sør- og Vestlandet, vil ikke følge etter. Grasrotkristne har nemlig ikke sosialisme og statsstyring som sine viktigste virkemidler, sier Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen til Dagens Næringsliv.

Han har rett. Slitasje som støttespiller til dagens regjering er ikke nok til et 180 graders kursskifte. Ikke minst vil det spille en rolle hvordan valgresultatet ser ut til å bli. Fire nye år i «Skyggenes Dal» uten innflytelse over en rødgrønn flertallsregjering er neppe attraktivt.

Men det er sterke krefter i partiet som aldri ønsket å være støtteparti for en borgerlig regjering. En av motstanderne var Geirmund Lykke, og han ble i helgen valgt inn i partiets sentralstyre - sammen med en håndfull andre tvilere.

Dette tegner bilde av et KrF som ønsker å være på vippen fordi det vil gi dem mer innflytelse enn et stemmetall på rundt fem prosent skulle tilsi. Også som støtteparti for Høyre/KrF er det taktisk lurt av KrF å vise tenner, slik at partiet blir hørt.

Nettavisen mener at KrF-landsmøtet først og fremst viser at partiet ønsker å være i vippeposisjon. Det er taktisk smart, men det er en lang og farlig vei derfra til å støtte en Ap-regjering.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Vil KrF lande på borgerlig side før valget i 2017, eller vil de hoppe over gjerdet til Arbeiderpartiet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.