RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SA NEI: Her sier KrF-leder Knut Arild Hareide nei til videre samtaler om regjeringssamarbeid med statsminister Erna Solberg,), Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen.
SA NEI: Her sier KrF-leder Knut Arild Hareide nei til videre samtaler om regjeringssamarbeid med statsminister Erna Solberg,), Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Kristelig Folkeparti styrer rett mot fortapelsen

Sist oppdatert:
Velgerne vender ryggen til Kristelig Folkeparti, mens partiet vender ryggen til sine egne kjernevelgere.

NETTAVISEN MENER: Kristelig Folkeparti er nede på grunnfjellet på sørvestlandet. Partiet sliter åpenbart med å forklare sine borgerlige velgere hvorfor de ønsker å stå utenfor regjeringen i fire år til.

KrF-leder Knut Arild Hareide var den store taperen ved stortingsvalget, og reddet seg såvidt over sperregrensen på 4,0 prosent. Fattige 6.000 velgere berget partiet fra fortapelsen.

Etter valget var partiet såvidt med på samtaler med de andre borgerlige partiene om en mulig flertallsregjering, men Kristelig Folkeparti valgte å bryte ut og bli opposisjonsparti de neste fire årene.

Venstre er fortsatt i tenkeboksen, og holder døren åpen for å gå inn i regjeringen. Og til nå tyder gallupene på at sentrumspartienes velgere liker Venstres linje best:

  • Kristelig Folkeparti faller 1,2 prosentpoeng siden forrige måling på Kantar TNS for TV 2 og er nede på 3,2 prosent.
  • Venstre øker med 0,2 prosentpoeng siden forrige måling og er oppe på 4,8 prosent.

- Kristelig Folkeparti lekker ifølge målingen 26.000 av sine 2017-velgere til Høyre og «andre». Denne lekkasjen utgjør nesten ett prosentpoeng, er konklusjonen på nettstedet pollofpolls.no, som presenterer et gjennomsnitt av alle målingene.

Et annet funn er like interessant: - TV 2 opplyser også at lekkasjen fra Kristelig Folkeparti til Arbeiderpartiet er på null på denne målingen, er vurderingen til Pollofpolls analytiker, Johan Giertsen.

Det betyr i så fall at Kristelig Folkepartis sving mot venstre, skaller av velgere til høyre - uten at partiet skaffer seg nye velgere.

Velgerne har altså problemer med den politiske kursen, men valgresultatet viser også at Kristelig Folkeparti nå er nede på grunnfjellet. Partiets eneste sterke områder er Agder og Rogaland - i ti fylker har partiet godt under tre prosents oppslutning.

Partiets oppslutning er egentlig katastrofalt dårlig. I hele etterkrigsperioden har partiet stort sett vippet mellom 8 og 12 prosent, men de siste 15 årene har pilene pekt nedover. Årets valg var det svakeste siden 2. verdenskrig, og pilene fortsetter altså nedover.

KrF-leder Knut Arild Hareide slet i valgkampen med partiets utydelige linje, og det blir ikke lettere de neste fire årene. Det hadde trolig vært tryggere å velge side og fremstå som tydeligere.

Å vri partiet bort fra samarbeidsavtale med regjeringen og til venstre betyr at Kristelig Folkeparti vender ryggen til sine egne kjernevelgere. Og velgerne svarer med å gå til Høyre.

KrF velger den farligste veien

Partileder Knut Arild Hareide leder Kristelig Folkeparti ut på sidelinjen de neste fire årene. Det er en farlig vei som kan bety døden for partiet. Kristelig Folkeparti kom over sperregrensen med et nødskrik, og sikret et borgerlig flertall på Stortinget. Men partiet står steilt på sin drøm om en sentrum/Høyre-regjering, og er like steile på ikke å samarbeide med Fremskrittspartiet.

Nå går vi inn i en budsjetthøst hvor de rødgrønne kommer til å presse Kristelig Folkeparti på alle saker der partiet har en annen primærpolitikk enn regjeringen. Partiet må avveie kortsiktige seire i enkeltsaker med venstresiden, eller mer langsiktig samarbeid med partiene som står KrF-velgerne nærmest.

Det er oppskrift på fire år med interne konflikter.

Nettavisen mener at krisen i Kristelig Folkeparti fortsetter, og at de første gallupene tyder på at kjernevelgerne misliker venstredreiningen. Den som vil være alt for alle, risikerer å bli ingenting for noen.

Hva mener du? Bør Kristelig Folkeparti vende seg mot høyre eller venstre?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere