RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kristelig Folkeparti videre på veien mot avgrunnen


KAN MISTE MESTEPARTEN: Kristelig Folkeparti ville mistet mer enn halvparten av stortingsgruppen med gjennomsnittet av meningsmålinger i november.
KAN MISTE MESTEPARTEN: Kristelig Folkeparti ville mistet mer enn halvparten av stortingsgruppen med gjennomsnittet av meningsmålinger i november.
Sist oppdatert:
Kristelig Folkeparti fortsetter mot avgrunnen. Et valg nå ville tynnet kraftig ut i stortingsgruppen.

NETTAVISEN MENER: Kristelig Folkeparti lever farlig mellom himmel og helvete. Partiet karret seg over sperregrensen ved valget, men nå ville partiet mister fem av sine åtte mandater på Stortinget.

Venstre har klart seg bedre enn Kristelig Folkeparti etter at partiet klart tonet flagg for regjeringen til statsminister Erna Solberg.

På gjennomsnittet av partimålinger i november ligger Venstre over sperregrensen, mens Kristelig Folkeparti står med 3,8 prosent. Et slikt resultat ville gjort at partiet mister fem av åtte stortingsrepresentanter.

Les mer på Pollofpolls: Gjennomsnitt av nasjonale målinger

De fleste målingene er gjennomført før de fire borgerlige partiene på udramatisk vis ble enig om et nytt statsbudsjett. Det er altså for tidlig å si om KrF-velgerne setter pris på at partiet valgte mindre konfrontasjoner enn de foregående budsjettinnspurtene.

STORE ENDRINGER: Hvis gjennomsnittet av målinger var valgresultat, ville disse mistet plassen på Stortinget.

Når statsbudsjettet nå er i havn, kan det gå mot en rolig avslutning av sesjonen. Men samtidig venter viktige avklaringer, i første rekke om Venstre kommer til å gå inn i regjeringen eller ei.

Hvis Venstre går inn i regjeringen, vil diskusjonen åpenbart også blusse opp i Kristelig Folkeparti. Basert på gallupene er det ikke urimelig å anta at partiet vil tjene på å velge side - og da er det viktig å huske at kjernevelgerne er på borgerlig side.

Forskjellen på Venstre-velgerne og velgerne til Kristelig Folkeparti er geografisk interessante: Mens en av tre KrF-velgere er på sørvestlandet, er over 40 prosent av Venstre-velgerne i Oslo-området.

Venstre er i ferd med å bli tydeligere som en urbant liberalt og grønt parti, mens Kristelig Folkeparti har tungt fotfeste i den kristelige motkulturen i distrikts-Norge. Begge deler er nærmere tilknyttet høyresiden enn venstresiden i norsk politikk.

Nettavisen mener at Kristelig Folkeparti balanserer på en knivsegg og at partiet vil ha godt av å velge side. Gallupene må skremme partiledelsen fra å balansere på kanten av avgrunnen.

Hva mener du? Bør Kristelig Folkeparti velge side, eller gjør partiet klokest i å utnytte sin stilling på vippen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere