Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lite igjen til hjertesaker etter asyl-milliardene

Oslo 20151123. Terje Breivik (V) (f.v), Hans Olav Syversen (KrF), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H) legger fram forslag til statsbudsjett for 2016 under en pressekonferanse på Stortinget mandag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20151123. Terje Breivik (V) (f.v), Hans Olav Syversen (KrF), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H) legger fram forslag til statsbudsjett for 2016 under en pressekonferanse på Stortinget mandag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Etter 20 dagers forhandlinger er de fire borgerlige partiene enige om hvordan de skal skaffe 10 milliarder til asylstrømmen.

NETTAVISEN MENER: Planen var et statsbudsjett med både skatteletter, grønt skifte og mer til de fattige. I stedet handlet det om å redde stumpene og skaffe milliarder til asylsøkere.

De fire borgerlige partiene er enige om årets statsbudsjett. «Et budsjettforlik for miljø, oppvekst og nye arbeidsplasser», skriver Venstre på sin hjemmeside.

Slik kan det også sies, men mer dekkende er kanskje å si at det er et budsjettforlik hvor alle de fire partiene har berget stumpene av sine hjertesaker, for å løse en helt ny økonomisk situasjon.

Totalt flytter de fire partiene på 18,6 milliarder kroner i forslaget til statsbudsjett. Den største endringen er det såkalte tilleggsnummeret for asyltilstrømningen, som koster 9,5 milliarder kroner.

I denne siste runden har regjeringen blitt enige om Kristelig Folkeparti og Venstre om 6,5 milliarder kroner i ekstrakostnader - og nesten like store økninger i skatter, avgifter og andre inntekter for staten.

For Kristelig Folkeparti er den største seieren at de får tilbake 2,5 milliarder kroner i kuttet på bistandsbudsjettet. Men det skal fortsatt kuttes 1,7 milliarder ved å flytte penger fra u-hjelp til asyltiltak her hjemme. Ingen stor seier, altså, men bedre enn det kunne blitt, sett med KrF-øyne.

Venstre får nesten en milliard kroner til kollektivtransport, finansiert med grønne skatter som flyseteavgift (80 kroner), økt el-avgift og høyere engangsavgift på biler med store CO2-utslipp. Et skritt i grønn retning, med andre ord.

Regjeringspartiene får igjennom omleggingen av inntektsskatten, men har måttet fjerne det aller meste av skatteletter. Til gjengjeld får de igjennom et budsjett som for det aller meste er slik de selv foreslo det.

Når man leser avtalen om statsbudsjettet, er det mest fremtredende økt satsing på skolen - og svært mange småposter med en million her og der til gode formål over hele landet.

Les mer: Helhetlig avtale om statsbudsjettet 2016

Den helhetlige avtalen sikrer flertall i Stortinget for budsjettet, og regjeringen har kommet igjennom årets budsjettbehandling uten de stygge feilskjærene og de skarpe konfliktene med Venstre og KrF som man hadde i fjor.

Det tegner bilde av et rimelig godt samarbeidsklima at man finner en løsning på den utfordrende situasjonen med ekstraregningen på 10 milliarder kroner til asylsøkerne. Normalt skulle Venstre og KrF selge seg dyrt for å få politiske seire, men nå handlet innspurten om å berge stumpene for alle de fire partiene.

Nettavisen mener at regjeringen og støttepartiene kan være fornøyde med å få igjennom budsjett med mindre konflikter enn i fjor. Men flyktninger og asylsøkerne er de største vinnerne i årets budsjett.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er dette et budsjett regjeringen kan være bekjent av, eller har de gitt for mye til Kristelig Folkeparti og Venstre?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!