RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lokalvalg om tigging og søndagsåpne butikker

Romfolk som tigger utenfor Stortinget i Karl Johans gate i Oslo sentrum.
Romfolk som tigger utenfor Stortinget i Karl Johans gate i Oslo sentrum. Foto: Fredrik Varfjell (NTB)
Tigging og søndagsåpne butikker kan gjerne avgjøres lokalt.

NETTAVISEN MENER: Lokalt selvstyre gjør at noen kommuner forbyr tigging, men åpner for søndagsåpne butikker. Andre steder holdes butikkene stengt, mens tiggerne får sitte i fred.

To betente saker velger regjeringen og støttepartiene å overlate til kommunene å avgjøre. Det er helt greit, og vil gjøre lokalvalgkampen mer spennende.

For butikkjedene og tiggerne blir det mer uoversiktelig.

Med Brustad-buer, åpne hagesentre og 85 «turistkommuner» som allerede holder søndagsåpent, blir det uansett normalt med søndagsåpne butikker.

Men det vil være lokale unntak. I Trondheim vil eksempelvis Kristelig folkeparti nekte å samarbeide med partier som åpner for søndagsåpent. Det kan fort bli holdningen flere steder i landet.

I Oslo er tiggeforbudet like omstridt. Høyre og Fremskrittspartiet sier ja til totalforbud, mens Arbeiderpartiet trolig vil åpne for tiggefrie soner.

Les saken:Ikke flertall for tiggeforbud i Oslo

Lokale forskjeller  er ingen ulykke. Tiggeforbud i en by, og åpent for tigging i en annen, vil trolig påvirke hvor tiggerne drar. Og da blir effekten av politikken synlig for velgerne.

Det samme gjelder søndagsåpne butikker. 

Holder en kommune søndagsstengt, mens kjøpesenteret i nabokommunen holder åpent, vil det gi handelslekkasje. Og da får innbyggerne se effekten av politikken lokalt.

I likhet med skjenketider og lokale politivedtekter for gatesalg og utendørs tilstelninger er både tiggeforbud og søndagsåpent eksempel på saker som kan - og bør - avgjøres lokalt.

Kravet er at partiene gjør klar sin holdning før valget slik at velgerne kan gjøre sin vurdering.

Nettavisen mener at tiggeforbud og søndagsåpne butikker blir to engasjerende saker i lokalvalget i høst. Norge er et variert land og lokale særordninger er ingen ulykke.

GUNNAR STAVRUM

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere