RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lukker øynene for innvandrerkostnader


Oslo kan regne med å få 30.000 - 40.000 av de nye asylsøkerne som kan komme til Norge de neste årene. Denne utfordringen er knapt nevnt i plattformen til det nye byrådet.
Oslo kan regne med å få 30.000 - 40.000 av de nye asylsøkerne som kan komme til Norge de neste årene. Denne utfordringen er knapt nevnt i plattformen til det nye byrådet. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Både Stortinget, statsminister Erna Solberg og byrådsleder Raymond Johansen lukker øynene for enorme kostnader.

NETTAVISEN MENER: Ikke bare staten, men også Oslo kommune, «glemmer» hundrevis av milliarder kroner i sine planer. Regningen blir ikke borte av å stikke hodet i sanden.

NRK Dagsrevyen har brukt tall fra Statistisk sentralbyrå og anslår at livsløpskostnadene for i alt 127.000 flyktninger og migranter vil være 767 milliarder kroner.

Statsminister Erna Solberg har på sin side anslått at kostadene vil være rundt en million kroner per flyktning/migrant de neste fem årene - eller 40-50 milliarder kroner totalt.

Erfaringsmessig vil rundt 30 prosent av migrantene ende opp i Oslo. Da vil også mange av kostnadene til integrering komme i hovedstaden, selv om regningene vil bli fordelt mellom staten og kommunen.

Kostnadene ved flere titalls tusen nye flyktninger og migranter er ikke omtalt i den nye plattformen.

Men disse kostnadene er hverken i statsbudsjettet eller beskrevet i Plattform for byrådssamarbeid mellom Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti i Oslo 2015-2019.

På Stortinget angriper de rødgrønne regjeringen for å lukke øynene for kostnadene, og i Oslo kan oppsisjonen slå tilbake med samme mynt.

Hvis ikke noe skjer, vil både statsmininster Erna Solberg og lederen for «Byregjeringen», Raymond Johansen, oppleve at flyktningemilliardene vil spise opp alle andre ambisjoner i budsjettene fremover.

Politikerne har flere alternativer til å redusere kostnadene:

  1. De kan redusere antallet som kommer til Norge.
  2. De kan gi kun midlertidig opphold.
  3. De kan redusere velferdsytelsene.
  4. De kan  få flere ut i arbeidslivet.

Alle disse tiltakene krever at man innser hvor stor utfordringen er, gjør politiske valg og har handlekraft. Akkurat nå er inntrykket at ingen av disse forutsetningene er til stede, og at politikerne på alle nivåer - og fra alle partier - er lammet.

I den ferske byrådsplattformen er ordet «flyktninger» nevnt to ganger i den 64 sider lange trykksaken. «Grønn», «grønt» og «bil» er nevnt ti ganger oftere. Det forteller mye om hva som har politikernes oppmerksomhet.

Nettavisen har tidligere anslått at Norge vil få 30-34.000 asylsøkere bare i år. Det er vesentlig flere enn både regjeringen og stortingskomiteen som helt nylig behandlet saken, anslår. Politikere og byråkrater på alle nivåer undervurderer asylstrømmen og kostnadene som følger med.

Nettavisen mener at Stortinget må tørre å diskutere alle de økonomiske følgene av flyktningesituasjonen når saken kommer opp senere i høst, og begynne å tenke på hvilke skatteøkninger eller kutt i velferdsstaten som må komme.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er regnestykket på 767 milliarder kroner svartmaling, og hva kan vi gjøre for å bli bedre til å integrere flyktninger og migranter i arbeidslivet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere