Må tvinge kommunene til å bosette nye flyktninger

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil åpne for 10.000 nye syriske flyktninger til Norge. Det må følges opp med en plan for hvor de skal bo, og hvem som skal ta regningen.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil åpne for 10.000 nye syriske flyktninger til Norge. Det må følges opp med en plan for hvor de skal bo, og hvem som skal ta regningen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Hvis Norge skal ta imot 10.000 nye syriske flyktninger, må Stortinget bruke makt for å bosette dem i kommunene.

11.05.15 09:35

NETTAVISEN MENER: Har du sagt A, må du si B. Det holder ikke med å kreve 10.000 nye syriske flyktninger uten å bevilge penger og presse kommunene til å bosette dem.

Det er usikkert om et flertall på Stortinget vil støtte Arbeiderpartiets krav om at Norge skal slippe inn totalt 10.000 syriske flyktninger i år og neste år.

Også i kommunene er skepsisen stor:KrF-ordførere avviser en av to flyktninger

Årsaken er enkel:

  • Stortinget vedtar en innvandringspolitikk uten å ta regningen.
  • Og når jobben overlates til kommunene, holder det ikke med frivillighet.

Kort og godt gir Norge flere opphold enn vi er villige til å ta konsekensen av i form av statlige bevilgninger og statlig press på kommunene. Og det vil være helt uansvarlig hvis utfallet nå blir 10.000 nye flyktninger uten en plan om hvor de skal bo, og hvem som skal ta regningen.

Nettavisen mener at Norge skal ta imot flere FN-flyktninger, altså den gruppen de syriske flyktningene tilhører. Det sikrer at FN har vurdert behovet for asyl og prioritert dem som da vil få opphold i Norge.

10.000 nye flyktninger er ikke mer enn 25 per kommune, men det forutsetter at byrden ikke tas av noen få kommuner - mens andre sniker seg unna. Trolig kommer man ikke unna en form for statlig tvang for å få det til, og den tvangen må tilhengerne av 10.000 nye flyktninger være villig til å bruke.

Norge har flere ganger evnet å gjøre ekstraordinære tiltak for å løse akutte og dramatiske kriser, som krigen i Bosnia. Det er uten tvil best for flest om vi setter hovedtyngden av ressursene inn i nærområdene, men det betyr ikke at også Norge må ta imot flere syriske flyktninger i den enorme flyktningekrisen vi ser nå.

Nettavisen mener at et flertall på Stortinget for 10.000 nye syriske flyktninger må ledsages av et flertall på Stortinget som viser hvor og hvordan de skal bosettes i Norge. Om nødvendig med press overfor motvillige kommuner.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør det være frivillig for hver kommune å bosette nye flyktninger, eller bør staten bestemme hvor de skal bo og ta regningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag