RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange som flykter til Norge blir kriminelle


ALVORLIGE TALL: Når kriminaliteten øker fra første generasjon innvandrere til barna, så er det dårlig nytt for integrasjonen. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug får nå tall som viser at flyktninger og innvandrere på familiegjenforening kommer dårlig ut.
ALVORLIGE TALL: Når kriminaliteten øker fra første generasjon innvandrere til barna, så er det dårlig nytt for integrasjonen. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug får nå tall som viser at flyktninger og innvandrere på familiegjenforening kommer dårlig ut. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det store flertall er lovlydige, men det er noen grupper av innvandrere som drar opp kriminalitetsstatistikken.

NETTAVISEN MENER: Det mest illevarslende funnet i den nye statistikken er antallet lovbrytere blant innvandrerbarn som er født i Norge. Alt for mange blir vinningskriminelle eller dømt for vold.

I dag la Statistisk sentralbyrå frem rapporten Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre. Tallene viser entydig at mange grupper innvandrere er betydelig mer kriminelle enn folk flest.

Du kan lese rapporten her: Analyse av perioden 1992 til 2015

Samlet er innvandrerbefolkningen 45 prosent mer kriminelle enn den øvrige befolkningen. Det er dystre funn, men det er også positive trekk:

  • Det store flertallet er lovlydige
  • Kriminaliteten er på vei nedover

Den nye studien forteller oss at barn av innvandrerforeldre oftere er kriminelle enn andre, men ikke hvorfor. Statistisk sentralbyrås analyse er at gruppen «befinner seg i en unik posisjon "mellom barken og veden" i sin søken etter identitet, kultur og tilhørighet...».

Fra før vet vi at barn av innvandrerforeldre er mer polarisert enn andre grupper: Enkelte gjør det veldig godt på skolen, mens andre dropper ut. Noen gjør det svært bra, mens andre faller utenfor - og det kan være det samme vi ser i kriminalitetsstatistikken.

Vi vet også at unge menn er overrepresentert i kriminalsaker. Siden mange innvandrergrupper har mange slike, så faller overhyppigheten i hele gruppen hvis man justerer for alder, kjønn, sysselsetting og bosted. Men fortsatt er det en klar sammenheng (blå kurver mot orange i denne grafikken).

MER KRIMINELLE: De grønne søylene viser at innvandrerbarn er mer kriminelle enn den øvrige befolkning. Men det faller hvis vi justerer for alder og kjønn, bosted og sysselsetting.

Når det gjelder ulike typer kriminalitet, er bildet sammensatt. Men vold, tyveri og vinning ligger betydelig høyere blant innvandrere enn folk flest. Og det er særlig innvandrere som kom hit fra flukt eller på familiegjenforening som drar opp kriminalitetsstatistikken.

SAMMENSATT BILDE: Innvandrere generelt, men afrikanere spesielt, drar opp krimininaliteten på tyveri og vold. Innvandringsgrupper som flyktninger og folk på familiegjenforening ligger høyt.

Det blir for lettvint å bruke statistikken til generelle synspunkter om innvandrere. Innvandrere som kommer hit for å arbeide eller utdanne seg er lite kriminelle. Det samme gjelder innvandrere fra Vest-Europa, USA og land som Filippinene og Thailand, som drar ned gjennomsnittet.

I Europa kommer Litauen dårlig ut, og det er også litauere som ligger på toppen av listen over forbrytere som Norge sender ut for soning i hjemlandet. Det hører med til bildet at innvandrere også er overrepresenterte i gruppen av ofre for kriminalitet.

Les Nettavisen mener: Utenlandske forbrytere kan like godt sone i utlandet

Statistisk sentralbyrå sier at de ikke vet om den høyere kriminaliteten skyldes forhold i Norge, eller holdninger innvandrere hadde med seg utenfra. Forskjellen på landene tyder på at kulturelle forskjeller eller andre hendelser i hjemlandet betyr noe for å skape kriminalitet i Norge.

Funnene i Norge ligner på lignende tall fra Sverige og Danmark, og det er et fellestrekk at overrepresentativitet ikke bare gjelder første generasjon, men forsterkes i neste generasjon. Det er alvorlig fordi det også sier noe om hvordan integreringen fungerer.

Nettavisen mener at vi trenger mer fakta om hvorfor innvandrere og barn av innvandrere er mer kriminelle enn andre. Det er viktig at tallene kommer på bordet, for det er kun da vi kan finne en løsning.

Hva mener du? Er du overrasket over tallene, eller er dette et bilde du regnet med ville komme?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere