Gå til sidens hovedinnhold

Mange ubesvarte spørsmål til Statistisk sentralbyrå

SSB-direktør Christine Meyer anklages for å fjerne forskere som gir viktige bidrag til norsk samfunnsdebatt.

NETTAVISEN MENER: Hensikten med Statistisk sentralbyrå er ikke å lage forskning ingen leser, men å bidra med statistikk og økonomiske analyser vi kan bruke i norsk samfunnsliv.

Det stormer rundt Statistisk sentralbyrå og byråets direktør - tidligere Høyre-politiker Christine Meyer.

- Jeg har ikke tillit til at SSB vil gi oss objektiv og nøytral informasjon i fremtiden når det ser ut til at de presser ut forskere som tenker annerledes, sier Senterparti-politiker Liv Signe Navarsete til NRK.

Hun er den foreløpig siste i rekken av kritikere mot Statistisk sentralbyrås plan om å fjerne 25 forskere - blant dem Erling Holmøy, mannen bak forskningen som beregner de økonomiske kostnadene ved innvandring.

- Det er sjokkerende at de kaster Erling Holmøy ut av forskningsavdelingen. Jeg oppfatter han som en av de beste og mest relevante økonomene i dag, sier den mangeårige lederen for forskningsavdelingen, Torbjørn Eika, som nylig gikk til KS, til Dagens Næringsliv.

- En av Norges mest sentrale forskere og premissgivere kastes ut av SSBs forskningsavdeling. Et tap for oss utenfor, og slett fotarbeid av SSB, skrev NHOs sjeføkonom Øysten Dørum på Twitter.

Det sentrale spørsmålet er hva samfunnet skal med Statistisk sentralbyrå. Skal det være en forskningsinstitusjon som publiserer forskningen i utenlandske tidsskrifter, eller skal SSB hovedsaklig levere statistikk og anvendt forskning i Norge?

Christine Meyer står på at internasjonal publisering er viktig, men er kritisert fra både LO, NHO og Arbeiderpartiet. Og så er hun kalt inn på teppet hos finansminister Siv Jensen.

En av årsakene til at debatten har blitt så intens er at Christine Meyer tidligere har sagt at hun ville sagt nei til å lage et innvandringsregnskap.

- Det jeg sa den gang, var at dersom SSB ikke allerede hadde laget et innvandringsregnskap, ville jeg stilt spørsmål om det var riktig, utdyper hun til Aftenposten, men legger til at hun lever godt med at det finnes.

På bare noen uker har omorganiseringen skapt en knallhard debatt om Statistisk sentralbyrås objektivitet, og det er svært uheldig for den 140 år gamle institusjonen.

SSBs har et hovedansvar for å utarbeide og spre offisiell statistikk om det norske samfunnet, og er regulert av en egen lov. SSB har 885 ansatte, og bevilges over 500 millioner kroner i året fra staten.

I styrets årsberetning viser man til at SSB har utdaterte og tildels mangelfullt dokumenterte systemer, og at ny teknologi og omstilling er nødvendig. - Styret er fornøyd med at administrende direktør har iverksatt organisasjonsendringer som anses som nødvendige, skriver styreleder Morten Reymert.

Det er selvsagt vanskelig for politikerne å blande seg inn i Statistisk sentralbyrås interne organisering og prinsippene for nedbemanning i forskningsavdeling. Men hvis SSB insisterer på å drive på med sitt, så er det et naturlig valg for Stortinget å dempe SSBs rolle i den kommende nye statistikkloven - og omdisponere penger til en potensielt ny institusjon som fremskaffer statistikk man trenger i Norge.

I dag er SSB-direktør Christine Meyer kalt inn på teppet hos finansminister Siv Jensen for å forklare hvorfor hun vil fjerne flere sentrale forskere og hva vi får igjen for å bruke en halv milliard i året. Svaret kan neppe være utelukkende internasjonal publisering.

Nettavisen mener at Statistisk sentralbyrås viktigste rolle ikke kan være å skrive i internasjonale tidsskrifter, men å levere fakta og analyser vi kan bruke i norsk samfunnsutvikling. Da er det farlig å fjerne de mest profilerte anvendte forskerne.

Hva mener du? Er det naturlig at Statistisk sentralbyrå stiller krav til forskerne om internasjonal publisering, eller frykter du at det er påskudd for å fjerne kontroversielle forskere?

Kommentarer til denne saken