RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Rusforsker og sosiolog Willy Pedersen mener at flere muslimske ungdommer påvirker også norske ungdommer til å drikke mindre.
Rusforsker og sosiolog Willy Pedersen mener at flere muslimske ungdommer påvirker også norske ungdommer til å drikke mindre. (Universitetet i Oslo (UiO))

Muslimsk ungdom får norske til å drikke mindre

Her er effekten av islam som innvandringsmotstandere ikke snakker om: Ungdommen drikker mindre.

NETTAVISEN MENER: Nye innvandrere har med seg verdier som kan påvirke Norge positivt. Et godt eksempel er muslimers motstand mot alkohol.

Norge har utfordringer med å integrere innvandrere i yrkeslivet og samfunnet ellers. Det er et faktum.

Men vi må ikke la oss lamme av forferdelighetsbeskrivelser og påstander om at alt var bedre før.

Innvandring har gitt oss kulturelle impulser og nye matvaner. Slik har det alltid vært. Mye kreativitet og vekst kommer som følge av at kulturer møtes. Et godt eksempel er California, som er en smeltedigel av innvandring - og som er en motor for vekst i hele verden.

Nå kommer ny forskning som viser at «snikislamisering» også har klare positive sider: Ungdom drikker vesentlig mindre alkohol enn tidligere.

Tall fra Adolescent Alcohol Use and Binge Drinking: An 18-Year Trend Study of Prevalence and Correlates.

En mulig forklaring er at flere muslimske ungdommer har påvirket også norske ungdommers forhold til alkohol: - Hvis det er en gruppe med mange muslimske ungdom og bare noen få med etnisk norsk bakgrunn, vil ikke alkohol være noe man samles rundt for å ha det gøy, sier Houda Zammali i IOGT til Vårt Land.

Les saken her:Tror på muslimsk alkoholeffekt

Rusforsker Willy Pedersen er enig: - I de store byene tror vi utviklingen kan være preget av muslimske ungdommer. De har en veldig restriktiv holdning til alkohol, noe som også vil kunne påvirke andre ungdommer i deres omgangskrets, sier han.

Rusforskning viser en sterk vekst i ungdomsfyll på 90-tallet, og så snudde utviklingen. 

Forskningen viser at innvandrerbarn drikker mindre enn norske.

En stor del av innvandringen til Norge skjer fra land som har hovedvekt av muslimer. Dette er også land som ofte har restriktiv alkoholpolitikk.

Ungdommer som røyker, drikker mer enn gjennomsnittet. Det gjør også ungdommer som har foreldre som drikker mye alkohol.

Her kan du lese forskningen:Alcohol and alcoholism

Om vi liker det eller ei, så blir Norge og nordmenn påvirket av verden utenfor. Trolig importerte vi alkoholvaner fra Europa mot slutten av forrige århundrede, mens vi har importert mer restriktive alkoholvaner gjennom innvandringen.

Nettavisen mener at det er en positiv effekt av innvandringen at norske ungdommer drikker mindre. Det viser at kulturelle impulser også er positive.

Har du meninger om islamsk påvirkning på norsk ungdomsfyll - bruk #NAdebatt på Twitter:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere