RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øystein Dørum i DNB Markets mener at de makroøkonomiske utsiktene vil gi Norge en myk landing.
Øystein Dørum i DNB Markets mener at de makroøkonomiske utsiktene vil gi Norge en myk landing. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Myk landing i Norge gir lave renter minst tre år til

Sist oppdatert:
Hvis DNB Markets får rett, går Norge inn for en myk landing i økonomien.

NETTAVISEN MENER: Mer oljepenger i statsbudsjettet er både viktig og riktig, men politikerne må sørge for at pengene går ny vekstevne og bedre infrastruktur.

I disse dager finpusser regjeringen sitt forslag til statsbudsjett for 2016, som blir fremlagt 7. oktober. Det er all grunn til å forvente at bruken av oljemilliarder vil øke.

I sin halvårsrapport legger DNB Markets til grunn at regjeringen vil bruke 195 milliarder kroner fra Oljefondet for å dekke underskuddet. Samtidig sørger fallende oljepriser for mindre inntekter til fondet.

Det kan i så fall bety at vi for første gang tar mer ut av fondet enn vi legger inn. At det ville skje før eller siden, er ikke overraskende.

- Men oljeprisfallet og lavkonjunkturen har fremskyndet tidspunktet der bruken av oljepenger overstiger de løpende inntektene, skriver Dørum.

Kortsiktig er det ikke noe stort problem. Med 7.140 milliarder kroner i Oljefondet, kan vi «tappe» fondet i 35 år før det går tomt. Men det er en mager trøst. Eldrebølgen og store pensjonsforpliktelser velter inn over oss om rundt 15 år, og innen den tid må vi ha funnet flere bein å stå på enn oljen.

Derfor er det så viktig at Norge holder igjen i oljepengebruken, og aller viktigst - sørger for at pengene går til å skape ny virksomhet og vekst.

DNB Markets spår et nytt rentekutt i november til 0,75 prosent, og tror at rentene blir lave de neste tre årene. Til gjengjeld blir også reallønnsveksten minimal - kanskje ikke høyere enn 0,8 prosent.

- Etter at den oljefyrte boomen i norsk økonomi gav mange år med reallønnsvekst godt over gjennomsnittet, er vi nå i en periode der reallønnsveksten er lavere, mener DNB.

- Vi venter en myk landing, med lav vekst heller enn nedgang i økonomien, skriver DNB Markets.

Det mest alvorlige i rapporten er at arbeidsledigheten vil øke med 25.000, til rundt 140.000 arbeidsledige. Årsaken er at oljenedgangen forplanter seg videre ut i økonomien. Det kan også gi et moderat fall i boligprisene de neste årene.

Nettavisen mener at DNB Markets rapport er forsiktig pessimistisk, men slett ingen svartmaling av norsk økonomi. Utfordringen er ikke å bruke mer oljepenger, men å sørge for at de går til investeringer i ny vekst.

GUNNAR STAVRUM

Tror du DNB Markets får rett i at Norge går inn for en myk landing, eller tror du utviklingen de neste årene blir verre enn banken spår?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere