RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå må Venstre bidra til søndagsåpne butikker

Venstre-leder Trine Skei Grande bør rydde unna tvil om at partiet støtter søndagsåpne butikker i kommunene som ønsker det.
Venstre-leder Trine Skei Grande bør rydde unna tvil om at partiet støtter søndagsåpne butikker i kommunene som ønsker det. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Venstre kan ikke stille seg i veien for søndagsåpne butikker hvis partiet skal ha troverdighet.

NETTAVISEN MENER: Venstre gikk til valg med løfter om å la kommunene holde søndagsåpne butikker. Nå må partiet rydde unna tvil om vingling i denne saken.

Regjeringspartiene og Venstre sikrer flertall på Stortinget for å la kommunene bestemme om butikkene skal være åpne på søndag eller ei, men nå er det oppstått sterk tvil om hva Venstre egentlig mener.

- Jeg er uenig i regjeringas forslag, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagens Næringsliv.

Les saken:Venstre sier tvert nei til forslaget om søndagsåpent

Om få dager går høringsfristen ut for regjeringens forslag om søndagsåpne butikker. Primært ønsker man synspunkter på å tillate søndagsåpne butikker over hele landet, men deretter vil man også ha synspunkter på kompromisset - at kommunene selv kan si ja eller nei.

Les mer:Høring - forslag om endringer i helligdagsloven for å tillate søndagsåpne butikker.

At fagbevegelsen, dagligvarebransjen og kristenfolket er imot, er ikke overraskende. Men for Venstre må det være avgjørende om den enkelte skal få velge selv å holde åpent og å handle på søndag - eller om andre skal få nekte dem det.

For et liberalt parti som Venstre må det være åpenbart at kundene og kjøpmennene må få bestemme selv innenfor rammer som kommunene setter. Det går også frem av Venstres partiprogram.

Venstres program.

Rent teknisk mener Venstre at kommunene ikke må få retten til å si ja til søndagsåpent til enkelte butikker eller deler av kommunen - og ikke nødvendigvis hele kommunen.

Men det er overraskende at partiet ikke nøyer seg med å forhandle om dette på bakrommen, men åpner hele saken på nytt og skaper tvil om at det ikke er flertall for søndagsåpent i kommunene likevel.

Høringsrunden viser stor motstand blant butikkeiere og i fagbevegelsen. Men de fleste som ønsker søndagsåpent - nemlig kundene - blir ikke spurt. Flertallet av folket er imot generell søndagsåpent, mens rundt 30 prosent ønsker søndagsåpent overalt.

Nettavisen har spurt våre lesere hva de mener, og svaret på den uvitenskapelige stemningsmålingen finner du her:Vil du ha søndagsåpne butikker? Stem her!

Norge har i dag mange søndagsåpne butikker. Såkalte turistkommuner er unntatt fra forbudet, og fra 1985 til 2012 økte andelen søndagsåpne butikker fra null til 11 prosent.

Bunnpris sier det slik: For oss er det viktig å være tilgjengelig for deg. Derfor holder flere av våre butikker åpent både på søndager og helligdager, slik at du kan få tak i det du trenger – når du trenger det.

Uansett lovendring vil ingen tvinge butikkene til å holde åpent, og det vil være fritt frem for den enkelte å la være å handle på søndag. De ansatte trenger heller ikke frykte rovdrift med søndagsjobbing hver helg.

Nettavisen mener at et liberalt parti som Venstre må si ja til å la kommunene, butikkene og kundene få bestemme selv. Forbudet mot søndagsåpne butikker har utspilt sin rolle.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Skal Venstre si ja eller nei til søndagsåpne butikker?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere