Nå må Venstre og KrF ta ansvar for regjeringen

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide må bidra til suksess for den borgerlige regjeringen.

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide må bidra til suksess for den borgerlige regjeringen. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Tiden er inne for at Kristelig Folkeparti og Venstre avslutter hakkingen og bidrar til suksess for regjeringen de støtter.

24.02.15 10:26

NETTAVISEN MENER: Man kan ikke både støtte og ikke støtte en regjering. Venstre og KrF må ta ansvar for å få det borgerlige samarbeidet tilbake på skinner.

Regjeringens 500 første dager har vært turbulente, men de har også gitt Venstre og Kristelig Folkeparti et helt annet gjennomslag enn under det rødgrønne styret.

Kostnaden er at de må finne kompromisser med partier og politikere de står et stykke unna, nøyaktig som SV i forrige periode.

Dette er en balansegang hvor støttepartiene må søke politisk innflytelse og være tydelige stemmer, samtidig som de oppfattes som støttepartier for regjeringen de har gitt flertall i Stortinget.

Investor og støttespiller for regjeringen, Christen Sveaas, sier det godt i Dagens Næringsliv: - Det borgerlige prosjektet er større og viktigere enn enkeltpartiene. Partilederne må vise at de skjønner det. Velgerne vil ha ansvarlighet.

Sveaas har helt rett.

På gallupen har Høyre og Fremskrittspartiet tapt mest på den borgerlige regjeringen. Det er naturlig, samtidig som Arbeiderpartiet ligger an til 10 nye stortingsmandater ved å holde munn om egen politikk.

Se snitt av meningsmålinger på Pollofpolls.

Forrige ukes krangel mellom KrF og Frps nestleder Per Sandberg er ikke bra for samarbeidsklimaet, men må heller ikke overdrives. At Sandberg er en løsgjenger og kritisk til norsk innvandringspolitikk, overrasker ingen.

Han ble åpenbart provosert da KrFs nestleder Dagrun Eriksen beskyldte Per Sandberg for å bidra til å rekruttere nordmenn til terrororganisasjonen IS, og mistet hodet.

Les gårsdagens Nettavisen mener: Hvem skaper terrorister?

Den borgerlige regjeringen bygger på en allianse som spriker politisk. På venstresiden i Venstre finnes folk som godt kunne vært i SV, mens Kristelig Folkeparti har tunge krefter som ønsker samarbeid med Arbeiderpartiet.

Det er et uryddig farvann Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide må manøvrere i. Og den jobben blir ikke lettere av folk som Per Sandberg. Men i rettferdighetens navn må de ikke glemme at deres egne partier har høylydte krefter som helst ønsker en rødgrønn regjering.

Venstre og Kristelig Folkeparti har fått vesentlig mer gjennomslag med den sittende regjeringen, enn under den rødgrønne da saker ble sendt på autopilot gjennom Stortinget.

Nettavisen mener at regjeringens støttepartier må vise romslighet overfor regjeringsprosjektet de støtter. Hvis ikke havner de tilbake i en tilværelse uten politisk innflytelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.