RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Innovasjon Norge inviterte med utlendinger fra Aqua Nor 2015 på båttur til Frøya. Dermed fikk de vist frem både fiskeoppdrett og norsk natur til utlendingene.
Innovasjon Norge inviterte med utlendinger fra Aqua Nor 2015 på båttur til Frøya. Dermed fikk de vist frem både fiskeoppdrett og norsk natur til utlendingene. Foto: Anne-Line Aaslund (Innovation Norway)

Nå tjener Norge grovt på den svake kronekursen

Sist oppdatert:
Ferielandet Norge tjener grovt på den svake kronekursen. Alt har blitt billigere for utlendingene.

NETTAVISEN MENER: Vi må ikke bli så pessimistiske at vi ikke ser lyspunktene. Turistene flommer til Norge, og vi har stort overskudd på handelsbalansen mot utlandet.

Hver eneste måned har Norge et overskudd på driftsbalansen på over 20 milliarder kroner mot utlandet, og overskuddet øker faktisk i forhold til i fjor.

Det skulle man ikke trodd hvis man leser norske medier og lar pessimistisk tungsinn prege hverdagen.

I dag kom nye tall for turismen. I juni, juli og august var det 7,8 millioner hotellovernattinger i landet vårt. Veksten er på sterke ni prosent fra samme periode i fjor. Det har åpenbart sammenheng med kronekursen. Ikke bare har nordmenn valgt å feriere i hjemlandet - også stadig flere utlendinger velger å feriere i Norge.

Årets sommer er klart bedre enn de to foregående årene. Grafikken viser utlendingers hotellovernattinger per måned i Norge.

Når kronen svekkes, blir det billigere å kjøpe norske varer og feriere i Norge. Dollarkursen har for eksempel gått fra 6,50 til 8,50 på ett år. Det gjør alt i USA 30 prosent dyrere for nordmenn - og Norge tilsvarende billigere for amerikanerne.

Det samme gjelder utenrikshandel. Norske varer har falt drastisk i pris, mens det har blitt dyrere for nordmenn å kjøpe fra utlandet.

Riktignok drar oljeprisfallet ned, og det er selvsagt negativt både for staten og for de ansatte som mister jobben i oljesektoren. Måned for måned selger vi olje og gass for 15-20 milliarder kroner mindre enn for bare noen år siden.

Men eksporten av andre varer går skyhøyt. Fiskeeksporten er eksempelvis økt fra 4,6 milliarder i august i fjor, til 5,2 milliarder kroner i år.

Totalt har eksporten fra fastlands-Norge økt med 5,7 prosent fra i fjor, til 266 milliarder kroner til nå i år.

I neste uke kommer statsbudsjettet, og de fleste venter at regjeringen vil øke bruken av oljepenger. Sammen med rentekutt vil det stimulere veksten i norsk økonomi. De fleste økonomer venter lav prisstigning, lave renter og økt kjøpekraft for folk flest i 2016.

Hvis Norge i tillegg klarer å omstille økonomien fra total oljeavhengighet til flere ben å stå på, er det noe i nærheten av et økonomisk mirakel. Det er et stykke dit, men handelstallene og turismen er lyspunkter.

Nettavisen mener at vi nå ser de positive virkningene av svakere norske krone. Både nordmenn og utlendinger velger å feriere mer i Norge.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Klarer Norge å omstille seg fra oljeproduksjon til annen eksport, eller har vi bare sett starten på nedturen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere