RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Neppe 5.000 syriske flyktninger til Norge i år

Partileder Jonas Gahr Støre fikk Arbeiderpartiets landsmøte med på forslaget om å slippe inn totalt 10.000 syriske flyktninger i år og neste år.
Partileder Jonas Gahr Støre fikk Arbeiderpartiets landsmøte med på forslaget om å slippe inn totalt 10.000 syriske flyktninger i år og neste år. Foto: Tore Meek (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet har få uker på seg for å tvinge regjeringen til å ta imot 10.000 syriske flyktninger i år og neste år.

NETTAVISEN MENER: I morgen starter høringen om 10.000 syriske flyktninger i Stortinget. Det store spørsmålet er hvordan et allerede presset mottakssystem skal ta imot de nye flyktningene.

Det er tilsynelatende klart flertall på Stortinget for å ta imot 5.000 ekstraordinære syriske flyktninger i år - og like mange neste år.

Etter at Jonas Gahr Støre foreslo dette på Arbeiderpartiets landsmøte, har SV fremmet forslag i Stortinget om det samme.

Dermed blir Arbeiderpartiet tvunget til enten å holde ord, eller å bøye av. Og det i en sak hvor velgerne tydeligvis har straffet partiet på gallupene.

SV-leder Audun Lysbakken, og de sentrale SV-politikerne Bård Vegar Solhjell og Karin Andersen, har lagt frem et representantforslag som ber regjeringen sørge for at Norge tar imot 10.000 flyktninger fra Syria de neste to årene.


Her kan du lese begrunnelsen:Representantforslag fra SV

Med 5.200 på asylmottak som venter på bosetting i kommunene er det vanskelig å se hvordan man kan rekke å ta imot 5.000 nye syriske flyktninger - på toppen av den normale strømmen av asylsøkere - i høst.

Det vil trolig koste et milliardbeløp som ennå ikke er bevilget av Stortinget. Og det er uvisst om man klarer å få klargjort så mange mottaksplasser på noen få måneder.

Denne usikkerheten kan man også lese i forslaget fra de tre representantene fra SV: - Forslagsstillerne anmoder derfor Stortinget om å be regjeringen forelegge for Stortinget en vurdering av hvor mange flyktninger det er mulig å ta imot allerede i 2015, samt hvordan dette kan finansieres, heter det i forslaget.

Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen er saksordfører for høringen, og saken skal etter planen opp i Stortinget 18. juni.

Foreløpig vet man altså ikke om det er mulig å ta imot 5.000 nye syriske flyktninger i år, eller hvordan det skal finansieres. Svaret på det får Stortinget uansett ikke før arbeidet med statsbudsjettet for 2016 begynner til høsten.

Nettavisen mener at det er helt urealistisk å love plass til 5.000 nye syriske flykninger i 2015 hvis ikke Arbeiderpartiet og flertallet bruker mer makt og handlekraft i Stortinget.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Tror du Stortinget får vedtatt en plan som gir 5.000 syriske flyktninger opphold i Norge i 2015?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere