NETTAVISEN MENER: For fjerde gang spår enkelte observatører at akkurat dette årets budsjett-innspurt blir tøff og vanskelig. De glemmer at det mest av alt handler om politiske markeringer.
Den tøffeste nøtten å knekke handler om avgiftene på bensin og diesel. Der står hardt mot hardt. Fremskrittspartiet vil ikke rikke seg et øre, Høyre er redd for å ta for mye i et jafs, Kristelig folkeparti foreslår noe høyere avgifter, mens Venstre vil ta skikkelig i.
Siden Fremskrittspartiet er alene om sitt syn, er det flertall på Stortinget for økning av avgiftene. Men ikke så radikale økninger som Venstre foreslår.
Det finnes mange utveier. Man kan justere avgiftene opp til KrFs forslag, eller man kan være enige om en opptrapping over flere år (som Høyre vil godta). Uansett: Saken er ikke større enn at den finner sin løsning gjennom forhandlinger.
Les Nettavisen mener: Slik får de budsjettet gjennom i Stortinget
Årsaken til at det neppe blir noen regjeringskrise er rett og slett at ingen ønsker det, heller ikke opposisjonen. Det grunnleggende ønsket til alle partiene er å markere sin politikk, mens den rødgrønne opposisjonen ønsker at budsjettinnspurten skal bli så tøff og vanskelig som mulig for regjeringen.
Det handler om posisjonering foran stortingsvalget i 2017, og Arbeiderpartiet vet at de får større oppslutning jo mer krangel det er på borgerlig side.
I budsjettforhandlingene prioriterer Venstre å få gjennomslag for et grønt skifte. Kristelig folkepartis kjernesak er familiepolitikken og bedre økonomi for fattige familier. Begge trenger «seire» å ha med seg inn i valgkampen - og de kommer til å få noe.
Dynamikken er at slike politiske seire må sitte langt inne. Jo mer oppmerksomhet Venstre får som pådriver for et grønt skifte, desto bedre for partiets profilering. Derfor er hverken Venstre eller KrF tjent med en rask enighet.
Nettavisen mener at den reelle politiske uenigheten om årets statsbudsjett ikke er større enn at de fire partiene finner en forhandlingsløsning. De som håper på regjeringskrise blir skuffet.
Hva tror du? Blir de borgerlige partiene enige om statsbudsjett, eller vil statsminister Erna Solberg gå av før jul?