RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ni nye voldtekter anmeldt da TV-danser ble navngitt

Nettavisen navnga TV-danseren 16. oktober i fjor. Nå er han dømt for ni voldtekter, og anmeldt for enda ni nye voldtekter.
Nettavisen navnga TV-danseren 16. oktober i fjor. Nå er han dømt for ni voldtekter, og anmeldt for enda ni nye voldtekter. (Faksimile: Nettavisen)
Nettavisen har flere ganger valgt å navngi tiltalte i alvorlige overgrepssaker.

NETTAVISEN MENER: Nye anmeldelser strømmer inn etter at enkelte medier valgte å navngi TV-danseren Julio Kopseng. I slike saker har identifisering en berettigelse.

Kopseng, som blant annet er kjent fra Norske Talenter på TV 2, ble i februar dømt til 15 års forvaring for flere hundre overgrep. Da hadde han allerede en tidligere dom for to voldtekter.

Nå er han anmeldt for ni nye overgrep, enkelte helt tilbake til 2001.

- Så vidt vi kjenner til, er han den personen i Norge som er blitt anmeldt av flest personer for voldtekt, sier politiadvokat Andreas Strand til Aftenposten.

De nye anmeldelsene kommer som en følge av at Julio Kopseng ble navngitt og identifisert, blant annet i Nettavisen.

Les saken:TV-kjendis tiltalt for ni nye voldtekter

Les også:Så voldtektsmann på barne-tv med sønnen på fanget

Identifisering er et vanskelig område i presseetikken, med mange avveiinger. Ingen er skyldig før man er rettskraftig dømt, og det er vesentlig ikke å utsette ofre for ekstra belastning.

På den annen side sier Vær varsom-plakaten:

«Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales..»

Nettavisen navnga TV-danseren fordi han ble tiltalt for å bruke sin TV-status til å begå overgrep: - I flere saker bruker han sin rolle som artist og artistformidler, sier politiadvokat Strand til Aftenposten.

En annen alvorlig voldtektssak gjaldt en basketball-trener som ble dømt til åtte års fengsel for fem voldtekter, flere i tilknytning til rollen som trener for unge jenter. Også der navngi vi mannen, og ble for øvrig kritisert på kommentarplass i Aftenposten for den beslutningen.

Nettavisen mener at det kan være riktig å navngi tiltalte i serieovergrepssaker hvis det kan bidra til at flere saker blir oppklart, og det kan forhindre flere overgrep.


Hva mener du? Er det riktig å navngi tiltalte i serieovergrep-saker, eller bør media vente til saken er endelig avgjort i øverste domstol?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere