RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nobel-striden er norsk politikk på sitt verste


INGEN AV DEM: Stortingets flertall vil egentlig at hverken Thorbjørn Jagland eller Carl I. Hagen skal sitte i Nobelkomiteen. Årsaken er at begge har for mange roller til at komiteen står fritt.
INGEN AV DEM: Stortingets flertall vil egentlig at hverken Thorbjørn Jagland eller Carl I. Hagen skal sitte i Nobelkomiteen. Årsaken er at begge har for mange roller til at komiteen står fritt. Foto: Ntb Scanpix
Sist oppdatert:
Ingen av partiene på Stortinget bør være stolte over den rotete oppnevnelsen av nye medlemmer til Nobelkomiteen.

NETTAVISEN MENER: Uenigheten om nye medlemmer til Nobelkomiteen har skadet både Stortinget og komiteens anseelse. Dessverre har ingen av de involverte fremstått som sindige og kloke i denne saken.

Fredag kommer etter alt å dømme Stortinget bare til å klare å oppnevne to av tre medlemmer til Nobelkomiteen, siden Fremskrittspartiets kandidat Carl I. Hagen vil fremstå som ikke valgbar.

Dermed rykker varamedlem Kristin Clemet inn som fast medlem. Akkurat det er ingen ulykke, men et heldig utfall av en elendig styrt prosess i Stortinget.

Alt har gått galt i denne saken, og det gjør ikke rotet mindre at både den sittende og tidligere sekretæren ved Nobelstiftelsen har gitt offentlig uttrykk for sitt private syn på Carl I. Hagens personlige egenskaper.

(PRESISERING: Olav Njølstad uttalte seg om om Carl I. Hagens dobbeltrolle som vararepresentant til Stortinget og medlem av Nobelkomiteen - ikke Hagens personlige egenskaper).

Det ville normalt vært ansett som grove overtramp og en misforståelse av egen posisjon at en ansatt har oppfatninger av personer til sitt eget styre.

I Stortinget har begge sider vært villige til å ofre sedvane og prinsipper. Fremskrittspartiet har kjørt frem Carl I. Hagen, selv om det vanligvis ikke skal oppnevnes sittende representanter eller vararepresentanter (det har vært mange unntak).

Og motstanderne av Carl I. Hagen er villige til å overkjøre sedvanen om at partiene selv får oppnevne sine kandidater. Hastevedtaket om «Lex Hagen» er et gjennomsiktig forsøk på å tildekke den realiteten.

Thorbjørn Jaglands stilling er en sak for seg. Europarådets generalsekretær burde aldri vært i Nobelkomiteen, hvis man virkelig ønsker en fri og uavhengig komite. Det prinsippet har Arbeiderpartiet vært villige til å bryte tidligere, men det er oppmuntrende at partiet nå er villig til å vurdere det på nytt for fremtiden (uten at det får noe å si for Thorbjørn Jagland personlig).

Med noe mer klokskap på begge sider kunne det utfallet kommet uten den uverdige prosessen vi nå har opplevd, der både Stortinget, Nobelkomiteen og Carl I. Hagen står igjen som tapere.

Med litt mer klokskap ville Fremskrittspartiet latt være å nominere en så polariserende kandidat som Carl I. Hagen, og i det minste gitt etter for innvendingen om at man bør unngå sittende stortingsrepresentanter.

Konflikten burde vært løst på bakrommet, og ikke endt opp som en offentlig skittentøyvask med personkarakteristikker og prinsippløst prinsipprytteri som egentlig har handlet om Carl I. Hagens person.

Det beste som kommer ut av denne saken er at det nå etter alt å dømme blir knesatt at verken stortingsrepresentanter eller folk som sitter i internasjonale verv kan være i Nobelkomiteen. For fremtiden kan det bidra til at komiteen blir mer uavhengig og frittstående.

Nettavisen mener at medlemmene av Nobelkomiteen bør være så fri som mulig fra andre verv og interesser. Verken Thorbjørn Jagland eller Carl I. Hagen bør sitte i komiteen.

Hva mener du? Forstår du ønsket om ikke å ha stortingspolitikere i Nobelkomiteen, eller mener du at saken mest av alt handler om Carl I. Hagens person?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere