RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge bør kjøpe mange klimakvoter og kaste dem

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) bør bruke milliardbeløp på å kjøpe europeiske klimakvoter, og legge dem død.
Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) bør bruke milliardbeløp på å kjøpe europeiske klimakvoter, og legge dem død. Foto: Tor Lie, KMD.
Sist oppdatert:
Norge bør gjøre det dyrt for europeisk industri å slippe ut klimagasser.

NETTAVISEN MENER: Prisen på utslipp av klimagasser har falt sterkt i Europa. Å kjøpe klimakvoter er den billigste måten Norge kan redusere verdens klimagasser.

I teorien har Europa et genialt system for å få ned utslipp av klimagasser. De 28 landene har fordelt utslipp seg imellom, og så auksjoneres utslipp ut til høystbydende.

EUs metode sikrer, i teorien, at utslippene brukes av dem som har best råd. Eller sagt på en annen måte: Industri med høyest verdiskapning får bruke de knappe utslippstillatelsene.

Så langt teorien. Problemet er at økonomiske nedgangstider og billig fossil energi har gjort at prisen på klimakvoter har sunket som en stein. 

Prisen på utslippstillatelser i Europa.

Det gode er at utslippene har sunket. Det dårlige er at klimakvotene ikke virker etter hensikten, og det er her Norge kan spille en stor rolle.

I budsjettinnspurten i fjor høst klarte Stortinget det kunststykket å kutte 306 millioner kroner i posten for klimakvotekjøp for å få budsjettet til å gå opp. Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) svarte Stortinget at «en slik reduksjon ikke vil være i samsvar med realistisk budsjettering».

En enklere måte å si det på er at det er direkte dumt å kutte i den billigste formen for utslippskutt - og heller bruke vesentlig mer penger på dyre innenlandske utslipp.

Da EUs klimakvoter ble skapt, regnet man med at en pris på 40 euro i 2020 ville bidra til å redusere utslippene med tre millioner tonn i året.

Nå har prisen falt så sterkt at det er et enormt kvoteoverskudd.

En klimakvote gir rett til å slippe ut et tonn av klimagassen CO2. I dag kan man kjøpe en slik rettighet for rundt 7 euro. Prisen for å forurense er altså rundt 60 kroner for et tonn.

Til sammenligning koster det minst 1.500 kroner per tonn å redusere norske utslipp (i mange tilfeller mye mer).

Regnestykket er enkelt: Hvis vi kjøper massivt med utslippskvoter i EU, og legger dem død, så får vi mye mer ut av pengene enn ved dyre - og symbolske kutt - her hjemme.

Nettavisen mener at Norge bør satse på den billigste og mest effektive måten å kutte klimagasser på, og det er massive kjøp av utslippskvoter i EU. Det er kanskje ikke så symboltungt. Men det er effektivt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere