Norge er en frisone for dødsdømt mulla Krekar

Foto: Håkon Mosvold (Håkon Mosvold, Scanpix)

Norge kommer aldri til å utvise mulla Krekar uten garantier for at han ikke får dødsstraff.

06.01.15 14:09

  • NETTAVISEN MENER: Fremskrittspartiet har lovet å kaste ut mullah Krekar. Det er omtrent like troverdig som å love godt vær.

Om snaue tre uker slipper Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ut av fengsel. Da har han sont sin straff for drapstrusler, blant annet mot Erna Solberg.

Norge mener at Krekar er en fare for rikets sikkerhet, samtidig som vi annerkjenner menneskerettighetene og aldri vil sende noen ut av landet hvis de risikerer dødsstraff.

Likevel har toneangivende politikere i Frp lovet å kaste ut Krekar av Norge. Det vil ikke skje før Norge får troverdige garantier fra mottakerlandet om at Krekar ikke kan få dødsstraff.

Frp-politikerne har lovet noe de ikke kan holde. Nå må de be om pent vær.

Selv om Frp lovet utkastelse da de var i opposisjon, blir det ikke holdt: - Regjeringen har vurdert en rekke tiltak, men vi må forholde oss til menneskerettighetene. Det er ikke noe hjemmel i dagens lovverk for å sette Krekar i forvaring, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NRK.

Uten noen garanti mot dødsstraff er det ingen hjemmel for å kaste ham ut av Norge heller.

Fremskrittspartiet fortjener kritikk for å ha gitt løfter de må ha visst at de ikke kunne holde.

Men i motsetning til mulla Krekar er norske politikere forpliktet av internasjonale avtaler. Vi utleverer ikke mennesker til dødsstraff, uansett hva de har gjort.

Mulla Krekar skal selv ha uttrykt ønske om å flytte til Kurdistan, hvis han ikke risikerer fengsel eller dødsstraff. Inntil det skjer, må vi leve med Frps løftebrudd og konsekvensene av forpliktelser vi har tatt på oss.

Det ligger i sakens natur at folk som har fått dødsstraff som regel har ugjerninger på samvittigheten. Men Norge har ikke dødsstraff, selv for massedrapsmannen som drepte barn og unge på Utøya. Da kan vi ikke sende ut mennesker til den visse død heller.

Nettavisen mener at det er en kostnad å leve med at mulla Krekar, som andre, har en frisone mot dødsstraff i Norge.


Hva mener du? Er det en pris vi må betale for får motstand mot dødsstraff at en mann som mulla Krekar kan gå fritt rundt i Norge?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.