RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge er verdensmester i salg av nye elbiler


Tesla Model S var den nest mest solgte biltypen i juni - kun slått av Volkswagen Golf.
Tesla Model S var den nest mest solgte biltypen i juni - kun slått av Volkswagen Golf.
Sist oppdatert:
I årets første måneder ble det solgt like mange nye elbiler i Norge som i Frankrike og Tyskland tilsammen.

NETTAVISEN MENER: Transport er en av de største kildene for utslipp av klimagasser og forurensning i byområdene. Derfor er det imponerende og gledelig at Norge er verdensmester i salg av elbiler.

Det er statistikk-portalen Statista som har sett på tallene for nybilsalg, og som anslår at det på verdensbasis finnes rundt 77 millioner elbiler og hybridbiler.

Du kan se utfyllende tall her: Fakta om elektrisk mobilitet

Statista anslår at 0,08 prosent - eller under 1/1000 av alle nye biler i USA er elektriske. Andelen for Norge er riktignok ikke riktig, men antallet ser ut til å være riktig.

Tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken viser at det ble solgt 13.665 nullutslippbiler fra januar til mai i Norge. I Oslo og Bergen er nå rundt hver sjette nybil en utslippsfri bil.

Se statistikk her: Registrerte nullutslippsbiler i fylkene

Opplysningsrådet for Veitrafikken

En elbil har null i utslipp, men det er delte meninger om hvor klimavennlig slike biler egentlig er. Innvendingene er at strømmen som trengs for å drive bilene, betyr økt kullkraft. Og at bilproduksjonen uansett gir store utslipp.

Poengene er valide, men tilhengerne vil svare at slike utslipp er lettere å rense enn millioner av forurensende bensindrevne biler.

Infographic: Norway Leads The World's Electric Vehicle Market | Statista
You will find more statistics at Statista

Det mest løfterike er likevel at politiske stimulanser har virket. Fristet av mindre avgifter, gratis parkering og rett til å kjøre i kollektivfelt har nordmenns interesse for elbiler eksplodert. Erfaringen er at folk velger miljøvennlig når det legges til rette for det.

Samtidig er de aller fleste nybilene her i landet drevet av bensin eller diesel, men også her går utslippene ned. I juni var gjennomsnittlig utslipp 96 gram CO2 per kilometer - noe som er 15 prosent mindre enn i fjor.

Nettavisen mener at Norge har vært et foregangsland i å få ned utslippene fra nye biler, og det bør vi være stolte over. Vi er rett og slett verdensmestre i elbil-salg.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør vi være stolte av elbilsalget, eller er det et lite miljøvennlig tiltak som har fått for mange fordeler?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere