RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge kan få over 30.000 asylsøkere allerede i år

Statsminister Erna Solberg på besøk hos Politiets Utlendingsenhet (PU). Tirsdag redegjør hun i Stortinget for flyktningesituasjonen, og ber om mer penger både for 2015 og 2016.
Statsminister Erna Solberg på besøk hos Politiets Utlendingsenhet (PU). Tirsdag redegjør hun i Stortinget for flyktningesituasjonen, og ber om mer penger både for 2015 og 2016. Foto: Politiets utlendingsenhet (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Rekordtilstrømning av asylsøkere, og bare halvparten oppgir å komme fra Syria.

NETTAVISEN MENER: I morgen kommer regjeringen med regningen for asylstilstrømningen. Bare i forrige uke kom det nesten 2.000 nye asylsøkere til Norge.

Økningen i asylsøkere er nå så sterk og akutt at regjeringen ikke rakk å få med kostnadene i årets statsbudsjett. Derfor kommer de allerede i morgen til Stortinget og ber om over 200 millioner kroner allerede i år.

Saken viser at både regjeringen og Stortinget er tatt på sengen, og at selv de nyeste anslagene fra juni ser ut til å bli skivebom.

  • I årets ni første måneder kom det i snitt 1.500 asylsøkere per måned til Norge.
  • Takten vi nå har per uke er høyere enn tilstrømningen per måned inntil nylig.

Ingen vet hvordan det vil utvikle seg, men Utlendingsdirketoratet (UDI) varsler om 30.000 - og kanskje enda flere - til neste år.

Basert på utviklingen de siste ukene, kan oktober ende med rundt 8.000  asylsøkere til Norge. Det er ikke utenkelig at vi får 30.000 - 35.000 asylsøkere til Norge allerede i år, selv når vi tar hensyn til at takten normalt blir noe lavere mot slutten av året.

Prognosen under baserer seg på de siste uketallene, men justert ned slik tilstrømmingen normalt har avtatt i november og desember.

Det er ingen tvil om at asyltilstrømningen i 2015 blir den høyeste på mer enn ti år, og Syria-krigen forklarer på ingen måte hele bildet. Til nå i år har ikke mer 1/3 av asylsøkerne oppgitt å være syrere, men andelen har økt til halvparten de siste ukene.

Allerede i morgen møter statsminister Erna Solberg i Stortinget for å redegjøre for situasjonen og be om mer penger både i år og neste år. Samtidig bygger man opp mottakskapasiteten radikalt, men flaskehalsen er bosetting i kommunene.

Statistikk fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) viser at mange kommuner fortsatt vegrer seg mot å bosette flyktninger.

Siste oversikt fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) er at kommunene foreløpig bare har sagt ja til 9.100 av de 14.000 bosettingene de er bedt om i 2016.

Planen for 2017 er 13.600 bosettinger, men foreløpig har kommunene bare vedtatt 2.000 av dem.

Staten gir 25.000 - 50.000 kroner ekstra per flyktning til de kommunene som tar imot flere flyktninger enn de blir bedt om, men det er altså ikke nok.

Les mer: Ekstratilskudd for bosetting av flyktninger i 2015

I 2017 og årene som kommer er det bare vedtatt en brøkdel av de bosettingene av flyktninger som er planlagt i kommunene.

Statsminister Erna Solberg har tidligere uttalt at det ikke er tvil om at asyltilstrømningen «vil koste milliardbeløp», og da snakker hun bare om den første fasen - ikke den langsiktige integreringen eller livsløpkostnadene.

I statsbudsjettet la man til grunn tall fra den såkalte Beregningsgruppen for utlendingforvaltningen (BGU)  fra juni. Tilstrømmingen er mye høyere enn anslagene, og det er årsaken til behovet for mer penger enn antatt for 2016.

Men også i år har både regjeringen og Stortinget undervurdert tilstrømmingen. Når Stortinget i morgen behandler forslaget om å øke 2015-bevilgningene med 227,1 millioner, er det åpenbart på sviktende grunnlag.

- Det legges i proposisjonen til grunn en økning fra 11.000 til 16.000 asylsøkere i Norge i 2015, heter det, riktignok med følgende tillegg: «Dersom de siste ukers utvikling fortsetter ut året, vil antallet asylsøkere i 2015 bli høyere enn dette tallet».

Les mer her: Tilleggsbevilgning som følge av økning i antallet asylsøkere til Norge

Allerede før dokumentet kom til Kommunalkomitéen, var situasjonen forandret. I sin innstilling på fredag i forrige uke uttalte komitéen  «at Norge dette året kan forvente å motta over 20.000 flyktninger og asylsøkere».

Anslaget er altså økt fra opprinnelig 11.000 asylsøkere, til 16.000 i tilleggsproposisjonen og til over 20.000 i innstillingen fra komitéen. I virkeligheten antyder den nåværende takten at antallet asylsøkere kan passere 30.000 med god margin før utgangen året.

Nettavisen mener at Stortinget og regjeringen konsekvent har undervurdert antallet asylsøkere, og bevilget for lite penger til å bosette dem i kommunene. Resultatet blir rekordmange på asylmottak.

GUNNAR STAVRUM

Hva tror du om asyltilstrømmingen? Har vi nådd toppen, eller vil antallet fortsette å vokse fremover?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere