RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge lever på rentene og må kutte forbruket

Sentralbanskjef Øystein Olsen forteller finansminister Siv Jensen at hun får mindre penger å bruke fremover.
Sentralbanskjef Øystein Olsen forteller finansminister Siv Jensen at hun får mindre penger å bruke fremover. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Finansminister Siv Jensen og Ap-leder Jonas Gahr Støre får like store problemer hvis vi skal kutte i oljepengebruken.

NETTAVISEN MENER: Hvis Norge ikke skal tappe av Oljefondet, må vi enten tjene mer eller bruke mindre. Begge deler er vanskelig.

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener at nok er nok, og at Stortinget bør bytte ut den såkalte handlingsregelen som åpner for å bruke 4 % av Oljefondet.

Statens pensjonsfond utland er for øyeblikket på 6.591 milliarder kroner. Det betyr at Siv Jensen kan bruke 263 milliarder kroner på neste statsbudsjett uten å bryte noen regel.

Men smart er det ikke. Allerede i år kan inntjeningen til Oljefondet overstige det politikerne tar ut. Vi spiser kort og godt av sparekapitalen, slik det nå ser ut.

Sentralbanksjefen sa det slik: - De siste ti årene er fondet tilført store beløp, om lag 250 milliarder kroner i årlig gjennomsnitt. Med oljepriser på dagens nivå vil tilførselen til fondet raskt falle mot null. Vi er dermed snart i en situasjon der fondets løpende inntekter avgrenses til rente- og utbytteinntekter. Neste år kan det bli behov for å bruke av avkastningen for å dekke det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet.

Meldingen er ikke til å misforstå: - Skulle oljeprisen i tillegg på mer varig basis legge seg nær det nivået vi har sett hittil i år, må tilpasningen i finanspolitikken fremskyndes. Hvis bruken av oljepenger følger realavkastningen, står vi i så fall foran en periode med merkbare innstramminger i budsjettet, år for år. Samtidig vil pensjonsforpliktelsene etter hvert øke betydelig.

De siste ukene har venstre- og høyresiden kranglet om norsk produktivitet er dårlig eller ikke. En mer interessant diskusjon er at vi uten oljeinntekter ikke tjener nok til vårt forbruk.

I år utgjør bruken av oljepenger 6,4 prosent av brutto nasjonalprodukt. I praksis betyr det at vi får offentlig forbruk til å gå rundt ved å tappe fondets avkastning, slik det nå ser ut.

Løsningen er enten mer fart i økonomien, eller mindre fart i offentlig forbruk. Begge deler er vanskelig, men oljeprisfallet har påskyndet en utvikling vi uansett ville møtt før eller siden.

Til nå har ikke Stortinget evnet å kutte i offentlige kostnader. De har tvert imot vedtatt trygdeytelser og andre kostnader som øker på autopilot. I beste fall kan man redusere veksten i offentlige kostnader.

Eller vi kan produsere mer ved at folk står lengre i jobben før de blir pensjonister, mindre sykefravær eller et mer fleksibelt arbeidsmarked - for å nevne noen tiltak som venstresiden misliker.

Nettavisen mener at sentralbanksjef Øystein Olsen ikke gjør annet enn å påpeke forhold som både Jonas Gahr Støre, Siv Jensen og Erna Solberg er smertelig klar over. Men de blir ikke lettere av den grunn.


Hva mener du? Er løsningen å jobbe lengre og smartere, eller å kutte den offentlige utgiftsveksten? Diskuter i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere