RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge må innstille seg på lave oljepriser i mange år


Finansminister Siv Jensen og Norge får 150 millioner kroner mindre for oljen - hver eneste dag - enn vi trodde i revidert nasjonalbudsjett.
Finansminister Siv Jensen og Norge får 150 millioner kroner mindre for oljen - hver eneste dag - enn vi trodde i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hvis den lave oljeprisen holder seg lenge, er det ingen vei utenom drastiske kutt i norske offentlige utgifter.

NETTAVISEN MENER: De politiske partiene oppfører seg som om den lave oljeprisen kun er et blaff. Men stadig mer tyder på at vi må leve med lave oljepriser i mange år fremover.

Stortinget har lagt til grunn at oljeprisen skal være 480 kroner fatet i 2015, men det er kun en fjern drøm. I skrivende stund er oljeprisen under 420 kroner per fat.

Vi får altså 60 kroner mindre enn forventet for hvert oljefat vi henter opp fra Nordsjøen, og når det er snakk om 1,9 millioner fat hver eneste dag, betyr det rundt 120 millioner kroner i inntektstap - hver eneste dag.

Smak på tallet og se det i sammenheng med bagatellene som blåses opp av politiske uenigheter: 120 millioner kroner hver dag. En milliard kroner i uken. De fleste forstår at et slikt oljeprisfall har enorme konsekvenser for Norge hvis det blir varig.

Og det er det dessverre all grunn til å frykte. Hvis vi ser på fremtidsprisene på verdens ledende oljemarked - Nymex - kan du kjøpe olje i 2023 for 63 dollar per fat.

Her kan du se futures-prisene: Råolje frem mot 2023

Verdens ledende oljeanalytikere og investorer tror altså at oljeprisen vil holde seg mellom 50 og 60 dollar fatet i mer enn åtte år fremover. Med dagens dollarkurs betyr det en oljepris på mellom 400 og 500 kroner per fat.

Finansavisen har i dag en gjennomgåelse av OPEC-landene, og den viser at land som Venezuela og Nigeria allerede er i trøbbel fordi de ikke har særlig med valutareserver. Selv Saudi-Arabia må låne penger for å dekke et betydelig underskudd på statsbudsjettet.

Det er høyst tvilsomt om OPEC klarer å holde landene samlet, eller om noen land - som ofte har skjedd før - vil «jukse», og produsere mer enn avtalt, i ren desperasjon. Da vil oljeprisen falle ytterligere.

Norge har stilt seg atskillig bedre, takket være fremsynte politikere og Oljefondet. Vi har 7.250 milliarder kroner investert i utlandet, og kan klare oss i 40 år med dagens oljepengebruk før fondet er tømt.

Men da har vi ikke fem øre til pensjoner, til omstilling og til å stå imot eldrebølgen som snart velter inn over landet.

Nettavisen mener at norske politikere har forvaltet oljeformuen fremsynt og forsiktig, men at årets statsbudsjett bør legge til grunn en lav oljepris i mange år fremover. Og da må mer penger brukes der de skaper vekst.

GUNNAR STAVRUM

Bør oljeprisen føre til kutt i offentlige budsjetter, eller har vi så mye penger i Oljefondet at det ikke er grunn til bekymring?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere