Norge må leve med lav oljepris i mange år

Saudi-Arabia og oljeminister Ali al-Naimi (med grått hår, nummer to fra venstre) kan være tjent med lav oljepris i mange år fremover.

Saudi-Arabia og oljeminister Ali al-Naimi (med grått hår, nummer to fra venstre) kan være tjent med lav oljepris i mange år fremover. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Norge må tilpasse seg en lav oljepris i mange år. Det betyr tøffe tak.

20.01.15 08:11

NETTAVISEN MENER:Regjeringen må ikke høre på offshoreindustriens ønsker om en redningspakke. Nå har vi sjansen til å omstille fra olje til annen industri.

Opec eier rundt 80 prosent av av olje som ligger i bakken rundt om i verden, men har bare rundt 35 prosent markedsandel av oljen som produseres i dag.

Hva betyr det?

Jo, at Saudi-Arabia og de mektigste Opec-landene har alt å vinne på at olje blir en konkurransedyktig energikilde i all fremtid.

Dette er viktig å ha i bakhodet når man skal vurdere hva Opec gjør på sitt neste møte i juni. Vi kan overhodet ikke ta for gitt at Saudi-Arabia ser seg tjent med at oljeprisen igjen løftes til 120 dollar per fat.

Nordsjøolje målt i dollar. Normalen ha vært 50 - 100 dollar, men det er ikke noe bunn i oljeprisen på lenge ennå.


Alt henger sammen med alt, sa Gro Harlem Brundtland.

Lavere oljepris er i hvert fall dårlig nytt for kullprodusenten Store Norske, som nå ber eieren staten om 500 millioner kroner i kriselån for å overleve. Kullprisen har falt jevnt og trutt de siste fem årene

Phelix er en referansepris for elektrisitetsprisen i Tyskland, Østerrike og sentral-Europa.

Elektrisitetsprisene har også falt i Europa, og er nå på sitt laveste nivå på ti år.

For verdensøkonomien er det godt nytt at prisen på energi faller. For norsk industri betyr kronefallet at norske varer er mye mer konkurransedyktige - og fall i oljeinvesteringene gjør at dyktige fagfolk nå må gå fra olje og offshore.

Svaret er ikke statlige tiltak for å holde oppe kostnadsnivået i Nordsjøen.

Svaret er heller ikke statlige subsidier for å holde liv i en ulønnsom og forurensende kullproduksjon på Svalbard.

Miljømessig er det ikke positivt at olje og kull blir billigere. Når prisen på energi faller, blir det vanskeligere å gjøre sol-, vind-, og bølgekraft konkurransedyktig.

Nettavisen mener at Norge må innstille seg på en langvarig lav oljepris, kutte kostnadene i Nordsjøen, og bidra til at ledig topp kvalifisert arbeidskraft flytter til annen industri. Det blir tøft, men nødvendig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.