*Nettavisen* Nyheter.

Norge støtter Kinas okkupasjon av Tibet

Utenriksminister Børge Brende og utenriksråd Wegger Chr. Strømmen i møte med blant annet den kinesiske utenriksministeren Wang Yi (nr. tre fra høyre) – i forbindelse med normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina. Foto: Frode Overland Andersen (UD)

Norge støtter Kinas okkupasjon av Tibet og kinesernes ønske om å underlegge seg Taiwan.

20.12.16 08:54

NETTAVISEN MENER: Norges nye tilslutning til «ett Kina-politikken» er prisen vi er villig til å betale for å få fred. Kina gir ingen innrømmelser i dokumentene partene nå har blitt enige om.

Norge har vært i «fryseboksen» etter at Nobelkomitéen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobos kamp for menneskerettigheter i 2010.

Nå er landene enige om å ta opp kontakten: - Vi er blant annet blitt enige om å umiddelbart gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale, sier utenriksminister Børge Brende.

Uttalelsen viser at handel og økonomi har vært det viktigste, og det er bare å gratulere kineserne med fullt gjennomslag for sin strategi. Når «fredsnasjonen» Norge bøyer av for makten, er det et viktig internasjonalt signal.

Norges omvendelse er stikk i strid med den nye politikken til Donald Trump. Den påtroppende amerikanske presidenten har allerede tatt kontakt med Taiwan for å understreke USAs støtte.

Les Nettavisen mener: Modig og viktig at Trump utfordrer Kina om Taiwan

Bare dager senere gjenopptar Norge full kontakt med Kina, og gir tilslutning til den såkalte «ett Kina-politikken», som innebærer at vi annerkjenner at Tibet og Taiwan er en del av Kina.

Kina okkuperte Tibet i 1950, og har ført en hard politikk for å undertrykke tibetansk språk og kultur. Tibets åndelige leder Dalai Lama flyktet i eksil i 1959.

En gjennomlesing av den felles uttalsen viser at Kina ikke har gitt noen innrømmelser. Glemt er årsaken til at Liu Xiaobao fikk Nobels fredspris i 2010, og at Tibets åndelige leder Dalai Lama fikk den i 1989.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Felles uttalelse fra Kina og Norge.

I uttalelsen sier Norge: «Den norske regjeringen gjentar sin forpliktelse til ett-Kina-politikk, respekterer fullt Kinas suverenitet og territoriale integritet, legger stor vekt på Kinas kjerneinteresser og store bekymringer, ikke vil støtte tiltak som undergraver dem, og vil gjøre sitt beste for å unngå eventuelle fremtidige skader til de bilaterale relasjonene».

Les hele dokumentet: Felles uttalse mellom Kina og Norge

Selv om lakseaksjene stiger på børsen, kan det være verdt å minnes om hva som skjer i Tibet. Den kinesiske okkupasjonsmakten fengsler, torturerer og tar livet av tibetanske motstandsfolk - og bryter konsekvent FNs menneskerettigheter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Folket i Tibet blir overvåket og fengslet for fredelige aksjoner og ønske om autonomi og selvstendighet. Foto: Jan Reurink (Flickr)

- Kina fortsetter å være en autoritær ettpartistat som systematisk undertrykker fundamentale rettigheter, skriver Human Rights Watch.

Les mer: Kina og Tibet

Human Rights Watch har også offentliggjort en rapport som dokumenterer arrestasjoner og fengsling for fredelige demonstrasjoner. Barn ned til 14 år er fengslet, og gjennomsnittstraffen er fem og et halvt år i fengsel.

Les mer: Fengsling av tibetanere

Da Dalai Lama kom til Norge i 2014, nektet statsminister Erna Solberg å møte ham. - Det er feigt og smålig at de ikke benytter anledningen til å høre en stemme fra et undertrykt folk, i en situasjon der verden trenger disse stemmene. Det burde vi lytte til også i Norge, sa lederen for Stortingets Tibet-komite, Venstres Kjetil Kjenseth.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dalai Lama fikk Nobels fredspris i 1989, men da han besøkte Norge i 2014 nektet statsminister Erna Solberg å ta imot ham. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Da Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010 uttalte Den Norske Nobelkomite at «Kina bryter flere internasjonale avtaler landet har undertegnet og bryter også egne bestemmelser om politiske rettigheter».

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra Fredsprisvinnerutstillingen 2010 om den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Foto: Sara Johannessen

Komiteen viste til at Liu Xiaobo ble dømt til 11 års fengsel for sitt arbeid for menneskerettigheter. - Gjennom den strenge straff han har fått, har Liu blitt det fremste symbol på denne brede kampen for menneskerettigheter i Kina, skrev komiteen.

Les mer: Kunngjøring Nobels Fredspris 2010

Det dårlige forholdet mellom Norge og Kina skyldes ikke norske reaksjoner, men Kinas undertrykking av demokrati i eget land og ønske om å underlegge seg naboland som Tibet og Taiwan. Der er det ingen kinesiske innrømmelser i det felles dokumentet, mens Norge lukker øynene for Kinas okkupasjon av Tibet.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Fred er ei det beste, men at man noget vil», skrev Bjørnstjerne Bjørnson.

Moralen i diktet er at vilje er viktigere enn å holde fred, og at det skaper litt rabalder før det nye får feste.

Den nye avtalen mellom Kina og Norge har fjernet konflikten mellom landene, men prisen Norge betaler er et knefall for kinesisk politikk. I beste fall er det realpolitikk. I verste fall er det feigt.

Kina har løftet hundrevis av millioner mennesker ut av fattigdom. Det må annerkjennes. Men samtidig må Kinas virkelige venner påvirke landet i demokratisk retning, og landet må respektere folkeviljen i Tibet og Taiwan akseptere landenes autonomi.

Testen for norske myndigheter blir om de følger opp dette i årene som kommer, eller om det er best å holde fred.

Nettavisen mener at Norge har gitt de største innrømmelsene i det felles dokumentet. Det inneholder ikke noe spor av selvkritikk fra Kina.

Hva mener du? Er det greit at Norge gir etter, eller bør vi stå opp mot undertrykkelse og okkupasjon av naboland?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag