RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges Bank burde senket rentene


Sentralbanksjef Øystein Olsen kommer etter alt å dømme til å kunngjøre et rentekutt på 0,25 prosentpoeng klokken ti i dag. Og rentene blir trolig lave i flere år fremover.
Sentralbanksjef Øystein Olsen kommer etter alt å dømme til å kunngjøre et rentekutt på 0,25 prosentpoeng klokken ti i dag. Og rentene blir trolig lave i flere år fremover. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norges Bank hadde mange grunner til å sette ned renten 0,25 prosentpoeng torsdag.

NETTAVISEN MENER: Oljeprisen fortsetter å stupe og virkningene slår tungt inn i norsk økonomi.

Selv om Norges Bank ikke satt ned renten i dag, så varsler de at det kommer. Hovedstyret varsler nye rentekutt over nyttår.

Alt ligger til rette for å sette ned renten enda et knepp.

Kronekursen har sunket med 25 prosent det siste året, og det har gjort norske eksportvarer tilsvarende billigere for utlandet. Samtidig har regjeringen gitt gass i statsbudsjettet og asyltilstrømningen gir 10 milliarder kroner ekstra inn i norsk økonomi.

Men det er ikke nok.

Det er særlig oljeprisfallet og konsekvensene for vestlandet som bekymrer. For to dager siden tilbød Statoil alle sine 20.000 ansatte sluttpakker, og allerde på forrige hovedstyremøte vurderte Norges Bank informasjon om hvordan ledigheten har økt på Vestlandet.

Ledigheten øker kraftig på Vestlandet, går det frem av tallene hovedstyret i Norges Bank vurderte på forrige møte. I dag er det enda verre.

Stortinget og regjeringen kan stimulere norsk økonomi med offentlig forbruk eller skatteletter (slik at folk får mer penger på egen hånd). Norges Bank styrer renten, eller prisen på å låne penger til investeringer. Renten påvirker også kronekursen ved at lavere rente betyr lavere kronekurs - og det er en fordel for norsk eksport.

På forrige hovedstyremøte holdt man renten uendret for å vente å se, men allerede den gang antydet Norges Bank at rentene ville fortsette ned - og være lave de tre neste årene. Intet har forandret det bildet.

Det mørkeblå feltet angir hvor Norges Bank tror det er mest sannsynlig at renten vil være fremover.

Når Norges Bank setter ned rentene neste år, vil det neppe gå lang tid før de første bankene melder om tilsvarende kutt for sine kunder. Det er et lyspunkt for lånekundene, men det er viktig å huske at nullrente ikke er et styrketegn for økonomien.

Nettavisen mener at de fleste hensyn talte for at Norges Bank burde satt ned renten til 0,5 prosent i dag. Sentralbanken overrasket med å holde renten uendret.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Tror du at et nytt rentekutt vil hjelpe norsk økonomi?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere