Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk «smykkeskatt» for flyktninger siden 2008

Norge vedtok i 2008, under statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og den rødgrønne regjeringen en regel som sier at flyktninger må betale for mat og opphold selv, hvis de eier mer enn 5000 kroner. Den utskjelte danske «smykkeloven» setter grensen ved 10.000 kroner.
Norge vedtok i 2008, under statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og den rødgrønne regjeringen en regel som sier at flyktninger må betale for mat og opphold selv, hvis de eier mer enn 5000 kroner. Den utskjelte danske «smykkeloven» setter grensen ved 10.000 kroner. Foto: Montasje (Arbeiderpartiet/UDI)
Sist oppdatert:
Asylsøkere som har over 5.000 kroner i formue, må betale for sitt livsopphold selv. Slik har det vært siden 2008.

NETTAVISEN MENER: Mens norske politikere er i harnisk over den danske «smykkeloven», er det mindre kjent at daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vedtok en mye hardere regel allerede i 2008.

Av og til kan fornuftige regler fremstå som helt umenneskelige fordi virkeligheten har forandret seg. Et godt eksempel er den norske varianten av den danske «smykkeloven» - regelen som tilsynelatende sier at asylsøkere skal fratas alt de har av verdi over 10.000 kroner på grensen til Danmark.

Bakgrunnen er at asylsøkere som kommer til Norge får lommepenger, mat og gratis husly mens de venter på at søknaden skal behandles. Dette gjelder også mennesker som ikke har krav på opphold, og som vil få søknaden avslått. Mens de venter, betaler den norske staten oppholdet.

Regelen som den rødgrønne regjeringen innførte i 2008 sier at «ytelser (...) er å betrakte som subsidiære, dvs. at dersom beboer selv er i stand til å sørge for sitt livsopphold, skal ytelsene helt eller delvis falle bort».

Dette gjelder ikke flyktninger som har fått asyl, og som kommer inn under norske velferdsytelser. Regelen gjelder dem som ennå ikke er avklart. Har de formue, skal den dekke kostnadene, ifølge regelverket.

- Med formue menes midler eller realiserbare eiendeler som overskrider kr. 5 000, heter det i rundskrivet fra UDI.

Les saken: - Norske regler strengere enn dansk «smykkelov»

Prinsippet om at man skal betale etter evne gjelder for øvrig også på sykehjem i mange norske kommuner. Eldre med inntekt må betale opp til 795.000 kroner for sykehjemsplass i Oslo (hele kostnaden ved plassen). Det er riktignok i ekstreme tilfeller (fire personer i Oslo, i følge Aftenposten), men svært mange eldre blir fratatt renteinntekter for å spleise på sykehjemsplassen sin.

Les saken: Tror du kommunen kan ta formuen din om du havner på sykehjem?

De siste dagenes debatt om den danske «smykkeloven» gir assosiasjoner til gasskamrene under 2. verdenskrig, der jødene ble fratatt verdisaker. Danske politikere har fått et nazistempel, mens det altså viser seg at Norge har hatt en dobbelt så streng lov - i åtte år.

Årsaken til reaksjonene er at det fremstår som umenneskelig å frata forhutlede mennesker det lille de har etter en farlig reise gjennom hele Europa og til våre grenser. Regelen virker også helt verdensfjern, så lenge få av asylsøkerne har mer enn noen få hundre kroner og kanskje en mobiltelefon.

Når norske eldre må spleise på sin egen sykehjemsplass, er det kanskje ikke så urimelig at eventuelle velstående asylsøkere også bidrar til sitt livsopphold. Men nøkkelordet er eventuelle. Asyladvokat Cecilie Schjatvet hos Advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co. sier at hun ikke kan huske å ha lest en eneste registreringsrapport fra Politiets Utlendingsenhet hvor det er funnet mer enn 200-300 kroner.

Dette stemmer med inntrykket vi alle kan se. Rett til asyl eller ei, de fleste som har strømmet til Norge har brukt alt de eier - og kanskje satt seg i gjeld - på vei hit. De aller fleste er fattige, medtatte og i en livskrise.
Og de få unntakene som har god råd, vil neppe trakte etter opphold på norske asylmottak.

Nettavisen mener at regjeringen bør avskaffe den norske varianten av «smykkeloven» fra 2008. Rundskrivet er utdatert, virker umenneskelig og har neppe noen praktisk betydning.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er det rimelig å forlange at asylsøkere betaler for seg selv hvis de har over 5.000 kroner, eller er du enig med Nettavisen i at regelen er foreldet, umenneskelig og med liten praktisk betydning?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!