*Nettavisen* Nyheter.

Norske flyplasser er ikke avhengige av alkoholsalg

Helgens landsmøte i bør Arbeiderpartiet og  Jonas Gahr Støre inn for å fjerne tax free-tilbudet. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Arbeiderpartiets landsmøte bør gå inn for å avvikle tax free-ordningen, og det vil selvsagt ikke gå ut over norske flyplasser.

16.04.15 09:02

NETTAVISEN MENER: Norge trenger et effektivt flyplassnett, men det er meningsløst å argumentere som vi er avhengig av å bruke overskuddet fra billig alkoholsalg for å bygge flyplasser.

Bare 7 av 46 norske flyplasser tjener penger, og Avinor bruker overskuddet fra de lønnsomme flyplassene til å støtte de ulønnsomme.

En viktig inntektskilde for Avinor er tax free-salget. I fjor tjente Avinor 1,3 milliarder kroner netto på salg av billig alkohol - og disse pengene gikk til å støtte ulønnsomme flyplasser.

Dette er fakta, men det er en stor misforståelse hvis noen tror at staten er avhengig av å selge billig alkohol for å bygge flyplasser. Det er en like stor misforståelse å tro at staten totalt sett tjener på alkoholforbruk.

Nå er det på tide at man skjærer igjennom: Tax free-ordningen er en historisk levning som gir billig sprit og vin til de som reiser ofte. Den er spesielt lønnsomt for den private aktøren som har monopol på driften.

Hvis Stortinget synes at alkohol er for dyrt, kan de senke alkoholavgiften for alle. Hvis de mener at folk som reiser ofte bør få billig sprit, bør de argumentere for hvorfor.

Sannheten er at de færreste ser en mening i fortsatt tax free-salg av alkohol, men de forstår også at mange velgere synes billig alkohol er attraktivt - slik at partiene velger å gå utenom.

Nå kan det bli flertall for å fjerne tax free-salg av alkohol, og slaget vil stå på Arbeiderpartiets landsmøte i helgen. Der bør argumentet om at vi trenger overskudd fra billig sprit for å bygge flyplasser kastes på dynga.

Staten bør bygge og drive de flyplassene vi trenger som all annen infrastruktur, og bevilge penger til eventuelt underskudd i Avinor over statsbudsjettet. Og vi må slutte å innbille oss at alkoholforbruk totalt sett er lønnsomt for staten.

Nettavisen mener at alkoholmisbruk er et alvorlig samfunnsproblem og at det ikke er noen grunn til å subsidere alkoholkonsum for de som reiser mye. Vi oppfordrer Arbeiderpartiet til å ta et modig valg.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du Arbeiderpartiet bør gjøre? Beholde tax free-salg av alkohol som i dag, la Vinmonopolet overta alkoholsalget, eller avvikle ordningen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.