Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK fant veien ut av offentlig milliardgjeld

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er enig med fagforeningene om å avslutte ordningen med ytelsespensjon. Det betyr at seks milliarder i gjeld forsvinner.
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er enig med fagforeningene om å avslutte ordningen med ytelsespensjon. Det betyr at seks milliarder i gjeld forsvinner. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Offentlige pensjonsordninger er en gjeldsbombe på mange milliarder kroner. Nå har NRK funnet en vei ut.

NETTAVISEN MENER: Avvikling av ytelsespensjon vil bli årets store sak i mange lønnsoppgjør. Når renter og avkastning går mot null, blir forpliktelsene enorme for bedriftene.

Uten en løsning på pensjonssaken ville NRK vært teknisk konkurs.

Bare fra 2013 til i fjor steg de langsiktige pensjonsforpliktelsene fra 4,7 til 6,0 milliarder kroner, og forpliktelsene ville bare fortsatt å øke hvis avkastningen på pensjonsmidlene synker.

Les tidligere sak:NRK sitter på en udetonert bombe

I går ble NRK enige med fagforeningene om å avvikle den ytelsesbaserte ordningen som sikret de ansatte 66 prosent av sluttlønnen i pensjon. I stedet ble man enige å innføre en innskuddsbasert ordning, hvor NRK betaler fra 7 til 20 prosent av medarbeidernes lønn til pensjon.

Effekten er at NRKs årlige kostnader vil øke fra dagens nivå på rundt 450 millioner kroner, mens NRK blir kvitt den enorme, langsiktige forpliktelsen.

Nøyaktig samme situasjon finnes i en rekke andre offentlige bedrifter, blant annet Operaen. Også mange private bedrifter har fått store overraskelser når de har regnet på sine pensjonsforpliktelser. De har rett og slett ikke spart opp nok penger i pensjonskassen, og avkastningen er for lav, til at den vil holde som buffer.

For mange ansatte er overgang var ytelsesbasert til innskuddsbasert ordning udramatisk. Mange familier vil tjene på en overgang fordi den ansatte eier sine egne penger i en innskuddsbasert ordning, og den verdien går i arv.

For de over 50 er det annerledes. De vil ofte ha for kort tid igjen til å legge opp nok midler, og derfor er det lov å la ansatte med mindre enn 15 år igjen til pensjonsordning, stå i en lukket ytelsesbasert ordning.

Nettavisen mener at det er bra at NRK har funnet en vei ut av milliardforpliktelsene, og at det må danne mønster også for andre offentlige etater. Når private bedrifter ikke har råd til egne ordninger, så har de ikke råd til å betale kvelende pensjonsordninger i det offentlige heller via skatter og avgifter.

Hva mener du? Har ytelsesbaserte pensjonsordninger en fremtid, eller må vi alle belage oss på overgang til innskuddsbasert pensjon?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!