RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
President Barack Obama med rådgiverne Ben Rhodes og Terry Suplant før møtet om å slå tilbake voldelig ekstremisme. (Foto: Pete Souza, White House).
President Barack Obama med rådgiverne Ben Rhodes og Terry Suplant før møtet om å slå tilbake voldelig ekstremisme. (Foto: Pete Souza, White House).

Obama: - Vi er ikke i krig mot islam, men folk som har pervertert islam

USAs president Barack Obama har rett at USA ikke er i krig mot islam, men mot muslimer som har pervertert islam.

NETTAVISEN MENER: Tanken om at vesten er i krig mot en religion, er meningsløs. Men vi blir voldelig angrepet av ekstremister som misbruker religionen.

Når vestlige land blir utsatt for terrorangrep, er det vanskelig å holde hodet kaldt. Derfor er det viktig at USAs president nyanserer bildet:

- Vi er ikke i krig mot islam. Vi er i krig mot folk som har pervertert islam, sa Barack Obama på et møte om voldelig ekstremisme i Washington i går kveld.

Men USAs president mener at også muslimske ledere «må gjøre mer for å diskreditere forståelsen av at våre nasjoner er tvunget til å undertrykke Islam».
USA frykter angrep som de nylige terroraksjonene i Paris og København, og Det hvite hus har lansert en kampanje med amerikanske, muslimske ledere for å forhindre radikalisering.

- Vi vet alle sammen at det ikke er en lik profil for alle voldelige ekstremister eller terrorister. Det finnes ingen metode til å forutsi hvem som blir radikalisert, sa Obama.

Obamas poeng er at de voldelige ekstremistene i IS og Al-Qaida ønsker å bli oppfattet som representanter for verdens milliard av muslimer, og at tanken om at vi er i krig mot Islam støtter terroristenes propaganda.

Tidligere statsminister Kåre Willoch er inne på det samme: - Det dreier seg ikke om en sivilisasjonskrig mellom islam og kristendom, sier Willoch til Dagsavisen.

Også i Norge er det vesentlig å holde tunga rett i munnen. Vi har problemer med vår integrasjonspolitikk, det er korrekt. Mange innvandrere faller utenfor arbeidsmarkedet, og noen blir radikaliserte.

Dette er reelle problemer vi må søke å finne realistiske løsninger på.

At mange muslimer har kvinneundertrykkende holdninger, er også et faktum. På samme måte som noen mener at homofile fortjener dødsstraff - på lik linje med tidligere muslimer som ikke lenger tror på islam.

Dette er holdninger som må bekjempes med opplysning og null-toleranse.

Nettavisen mener at Norge må ha en fast holdning mot kvinneundertrykking og vold i religionens navn. Men det er en falsk myte at vi er i krig mot en milliard muslimer.


Hva mener du? Er USAs president modig som tør å mane til forsoning, eller bør han bruke hardere ord mot islam?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere