Økonomitrøbbel truer både Clinton og Trump

Nye økonomiske avsløringer reiser spørsmål om bindinger for både  Hillary Clinton og Donald Trump.

Nye økonomiske avsløringer reiser spørsmål om bindinger for både  Hillary Clinton og Donald Trump. Foto: (Afp / NTB scanpix)

Den ene kandidaten har enorm gjeld, mens den andre har tatt imot millionbeløp fra korrupsjonsmistenkte.

22.08.16 10:59

NETTAVISEN MENER: Hillary Clinton får skarp kritikk for millioner av dollar mottatt til Clinton-stiftelsen, mens Donald Trump har over fem milliarder kroner i gjeld.

De siste dagers avsløringer viser at årets presidentvalg på ingen måte er avgjort, selv om Hillary Clinton har fått en ledelse i de fleste såkalte vippestatene.

Få de siste nyhetene i Nettavisens nyhetsbrev

Den liberale avisen Huffington Post krever at presidentkandidat Hillary Clinton stenger den sterkt kritiserte stiftelsen Clinton Foundation. Foto: Huffington Post

I løpet av helgen har begge de to presidentkandidatene fått nye utfordringer. Den viktige liberale avisen Huffington Post går så langt som å forlange at Hillary Clinton nå legger ned Clinton Foundation etter avsløringer i New York Times.

Men Donald Trumps tilhengere har knapt rukket å glede seg over motstanderens problemer, før det kommer nye avsløringer om Trumps forretninger.

Les saken: Trumps imperium - en labyrint av gjeld

Avsløringene av milliongaver til Clinton-stiftelsen setter Hillary Clinton i et dårlig lys. Blant annet har de mottatt mer enn 80 millioner kroner fra Saudi-Arabia, et land som får sterk internasjonal kritikk for brudd på menneskerettigheter.

Clinton Foundation har også akseptert donasjoner fra givere som er dypt involvert i korrupsjon og drap på journalister.

Stiftelsen fikk penger fra tvilsomme givere både før, under og etter Hillary Clintons periode som utenriksminister - og den demokratiske presidentkandidaten blir nå anklaget for å ha favorisert enkelte av giverne. Dette kommer på toppen av tidligere kritikk av at Hillary Clinton tok imot 675.000 dollar for å snakke for Goldman Sachs.

Les saken hos New York Times.

Samtidig som Clinton Foundation blir undersøkt, har andre reportere gått igjennom Donald Trumps kompliserte nettverk av gjeld og eierinteresser. Trump har nektet å legge frem selvangivelsen sin og har også motsatt seg en uavhengig gjennomgåelse av eiendomsverdiene.

Trump Tower er en av mange milliardbygninger i Donald Trumps forretningsimperium. Foto: Google Street View

- I tillegg til å finne at selskaper eid av Trump har gjeld på minst 650 millioner dollar (5,3 milliarder kroner), så har The Times oppdaget at en vesentlig del av hans formue er låst opp i tre passive partnerskap som skylder ytterligere to milliarder dollar (16,4 milliarder kroner) til en rekke långivere, skriver New York Times.

Avisen har gravd dypt, men ikke kommet helt til bunns i Donald Trumps nettverk av gjeld og krysseierskap.

Fellesnevneren for de to sakene er at de reiser kritiske spørsmål om hvilke økonomiske bindinger Hillary Clinton og Donald Trump vil ta med seg inn i presidentembedet. De neste ukene vil trolig gi flere avsløringer etterhvert som undersøkende journalister borer dypere i økonomien.

Nettavisen mener at det er vesentlig at amerikanske medier gjennomgår de økonomiske bindingene til både Hillary Clinton og Donald Trump. Fortsatt kan tunge avsløringer avgjøre valget i november.

Hva mener du? Har du tillit til uavhengigheten til de to presidentkandidatene?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.