*Nettavisen* Nyheter.

Oljefondet kan ikke brukes på offentlige gullpensjoner

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har arvet saken ingen politikere har lyst på - nemlig jobben med å reformere pensjonsordningene for 1,8 millioner tidligere og nærende ansatte i offentlig sektor.

Mens privatansatte mister sine gode pensjoner, tør ingen gå løs på de offentlige ordningene.

25.11.16 15:35

NETTAVISEN MENER: Rundt 1,8 millioner offentlig ansatte er lovet gode pensjoner det ikke er satt av penger til. Dersom man ikke strammer inn ordningene, går det mot en smell i hundre milliarders-klassen.

Private ansatte over hele landet har fått kniven på strupen av arbeidsgivere som ikke har råd til ytelsespensjonen lenger. De fleste får en ny ordning der arbeidsgiver setter av penger på en konto pensjonistene får med seg når de går av (innskuddspensjon).

Klikk på bildet for å forstørre.

På få år har de aller fleste i privat sektor gått over til innskuddspensjon. Foto: Finans Norge

I det offentlige er det fortsatt ytelsespensjon som gjelder. De ansatte trekkes to prosent i lønn, men loves 66 prosent av sluttlønnen i pensjon.

Problemet er at sparingen slett ikke er nok til å betale for pensjonsforpliktelsene.

Problemet gjelder over en million medlemmer i Statens pensjonskasse, og rundt 800.000 medlemmer i kommunenes og fylkenes pensjonskasse KLP.

- I de offentlige tjenestepensjonsinnretningene økte forpliktelsene med 2 prosent mellom 2014 og 2015, til 1.035 milliarder kroner, skriver Statistisk sentralbyrå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forpliktelsene i offentlige tjenestepensjonsordninger økte til 1.035 milliarder kroner fra 2014 til 2015. Dette er penger som nåværende og tidligere offentlige ansatte er lovet, men det er ikke satt av penger til å dekke forpliktelsene. Foto: Kilde: Statistisk sentralbyrå

Det er lett å gå seg vill i de store summene, men hovedbildet er ikke så komplisert. Når forpliktelsene er større enn sparingen, må man velge mellom tre alternativer:

  • Stat og kommuner må bruker mer på de ansattes pensjon.
  • De ansatte må bruke mer av lønnen til pensjonssparing.
  • Offentlig ansatte må få en innskuddsbasert ordning.

I fjor høst la en arbeidsgruppe frem forslag til en ny offentlig pensjonsordning for arbeidsminister Anniken Hauglie.

Du kan lese utredningen her: Nye pensjonsordninger i offentlig sektor

Dette er en utfordring få politikere har lyst å ta i fordi det nødvendigvis vil ramme enten innbyggerne gjennom dårligere offentlige tjenester, eller de 1,8 millioner nåværende og tidligere offentlig ansatte med tjenestepensjon.

Les saken: Norge går med rekordstort underskudd - og mer enn hele oljefondet er lovet bort

Samtidig blir verkebyllen større desto lengre tid som går. I Statens pensjonskasse betalte medlemmene inn 15,5 milliarder kroner i fjor, mens pensjonistene fikk ut 24,9 milliarder kroner i pensjoner.

Det gikk altså ut 9,6 milliarder mer enn det kom inn - og dette tallet har forverret seg de siste årene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statens pensjonskasse betaler årlig ut nesten ti milliarder kroner mer enn de får inn i pensjonspremie. Foto: Årsberetning 2015 (Statens pensjonskasse)

Slik utviklingen nå går vil offentlig tjenestepensjon ta stadig mer av pengene til stat og kommuner, og det vil gå ut over offentlig tjenester.

Alternativet er at skattebetalere fra privat næringsliv, som har mistet sin ytelsespensjon, skal betale mer skatt for å spleise på at de offentlig ansatte beholder sin ytelsespensjon.

Nettavisen mener at tiden er overmoden for nye pensjonsordninger i offentlig sektor. Hvis ikke vil mer og mer av statens og kommunenes inntekter gå til pensjon.

Hva mener du? Er det riktig å ta fra offentlige ansatte deres gode pensjonsordinger, eller bør stat og kommuner sette av mer penger til pensjon?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.