Omfattende medlemsjuks i Den norske kirke

Får du et slikt valgkort, betyr det at du er medlem av Den norske Kirke - enten du vil eller ei.

Får du et slikt valgkort, betyr det at du er medlem av Den norske Kirke - enten du vil eller ei. Foto: Google Street View

I disse dager får over 3,1 millioner nordmenn valgkort til Kirkevalget. De er medlemmer i Den norske kirke enten de vil eller ikke.

05.08.15 14:21

NETTAVISEN MENER: Etter tiår med stadig eksempler på medlemsjuks, er det på tide å rydde ordentlig i medlemsregisteret til Den norske kirke. At feilene alltid kommer kirken til gode, tyder på regelrett juks.

Jo flere medlemmer i Den norske kirke, desto større bevilgninger vil kirken få i statsbudsjettet.

I årets statsbudsjett får Den norske kirke 1,85 milliarder kroner - opp 115 millioner kroner (6,6 prosent) fra året før - og 195 millioner kroner mer enn i 2013.

Den økonomiske interessen av å blåse opp medlemstallet er riktignok ikke automatikk lenger, men et stort medlemstall legitimerer økte bevilgninger fra Stortinget.

Derfor er det forstemmende at Den norske kirke nok en gang er i søkelyset for medlemsrot.

Human-Etisk Forbund har fått flere klager: - Det er folk som aldri har meldt seg inn, og som ikke er døpt, og det er follk som aktivt har meldt seg ut opptil flere ganger, sier kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Agnieszka Bryn, til NRK.

Les saken: Medlemsrot i Den norske kirke

Ifølge reglene blir du medlem hvis du blir døpt, og Den norske kirke sier selv at rundt 75 prosent av befolkningen er medlem. Du melder deg ut ved å henvende deg til ditt lokale kirkekontor.

Her er reglene for utmelding: Vil du melde deg ut?

Siste tall fra Statistisk sentralbyrå viser at under 60 prosent av norske barn blir døpt, og også andelen som konfirmerer seg synker.

Foto: Kilde: Statistisk sentralbyrå

Her er fakta: Den norske kirke, 2014

Stadig færre deltar i gudstjenester - men likevel har altså det offisielle medlemstallet økt med 496 personer til 3.835.973 de siste årene.

Det er nesten ikke til å tro.

Medlemsjukset i Den katolske kirke har ført til politietterforskning og krav om tilbakebetaling til staten.

Da er det et paradoks at det gjennom flere tiår er påvist en rekke tilfeller av «tvangsinnmeldinger» og mennesker som ikke kommer seg ut, tross gjentatte utmeldelser, fra Den norske kirke.

Det er vanskelig å forstå at folk blir medlem av Den norske kirke uten at noen har gjort en aktiv handling - like vanskelig som det er å forstå at utmeldelser ikke blir effektuert.

Hvis feilene alltid kommer Den norske kirke til gode, er mistanken at medlemsfeilene like gjerne kan være juks som rot.

Nettavisen mener at det må ryddes i medlemsregisteret til Den norske kirke en gang for alle, slik at folk som ikke vil være medlemmer også strykes. Stadige eksempler på medlemsrot er ikke tillitsvekkende.

GUNNAR STAVRUM

Har du eksempler på folk som har blitt medlemmer av Den norske kirke uten å ville det?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag