Oppdrettlaks er trygt å spise for gravide

Administrerende direktør Harald Gjein i Mattilsynet friskmelder oppdrettsfisk etter å ha fått rapport fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet.

Administrerende direktør Harald Gjein i Mattilsynet friskmelder oppdrettsfisk etter å ha fått rapport fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet.

Mange norske forbrukere har en grunnleggende mistillit til matvaresikkerheten i kylling og laks.

15.12.14 11:34
  • NETTAVISEN MENER: Norge kan ikke akseptere at forbrukerne ikke er trygge på at helt vanlige matvarer er trygge eller ei.

Frykt for antibiotikaresistente bakterier gjør at stadig flere velger bort kylling på middagsbordet.

- Jeg skjønner godt at forbrukerne er bekymret, men så lenge folk følger myndighetenes råd om håndtering av rått kjøtt kan de ta det helt med ro, sier assisterende direktør Ole Fjetland ved Mattilsynet.

Allerede i sommer varslet Mattilsynet at det har blitt oppdaget antibiotikaresistente baktererier både i kyllingfileter og kalkun.

Slik motstandsdyktighet (residens) kan i verste fall føre til at legemidler med antibiotika ikke kan brukes til å behandle alvorlige sykdommer hos dyr og mennesker.

Folkehelseinstituttet skriver at i «land med høyt forbruk av antibiotika, utgjør resistente bakterier en stadig økende trussel, og hvert år dør 25 000 europeere av infeksjoner som skyldes multiresistente mikrober».

I dag kom en ny rapport om laks, som også er en matvare flere forbrukere er bekymret for å spise.

Uten grunn ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), som sier at «helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer».

Her kan du lese mer:Trygt og viktig å spise fisk

Konklusjonen er at du kan spise 300 gram fisk resten av livet uten at det går ut over helsen din.

Ifølge forskerne er mengden av PCB, dioksin og kvikksølv redusert med mellom 50 og 70 prosent i oppdrettsfisk siden 2006.

Beregningene viser at du kan spise over en kilo oppdrettslaks i uken uten å få i deg skadelige mengder miljøgifter.

Men problemet er at miljøgifter samler seg opp i kroppen, og at det er inntaket over tid som betyr noe. Konsekvensen av for mye miljøgifter kan ødelegge forplantningsevne og gi kreft.

Etter fremleggelsen av rapporten fra Vitenskapskomiteen er norsk oppdrettslaks «friskmeldt» og hverken Mattilsynet eller Folkehelsetilsynet vil råde folk fra å spise oppdrettslaks.

Helsemyndighetene mener at mange nordmenn spiser for lite fisk, fordi det forebygger hjerte og karsykdommer. Derfor er det gledelig at gravide ikke lenger trenger å følge spesielle kostholdsråd mot oppdrettfisk.

Nettavisen mener at det er viktig at Mattilsynet og Folkehelseinsituttet er ærlige og direkte om sine funn. Ved mottakelsen av rapporten sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker at regjeringen vil bevilge ekstra midler til mer kunnskapsinnhenting. Det er trolig vel anvendte penger.


Nettavisen vil gjerne høre din mening i debattfeltet under. Er du trygg på kostholdsrådene, og vil du ha mer laks på menyen nå?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.