RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo-skolen er best og måler hva som virker


Byrådsleder Stian Berger Røsland har landets beste skole, men også de mest kravstore innbyggerne.
Byrådsleder Stian Berger Røsland har landets beste skole, men også de mest kravstore innbyggerne.
Sist oppdatert:
Oslo har bedre skole enn resten av landet fordi byen bruker penger på skolen og måler hva som virker.

NETTAVISEN MENER: Selv om Oslo-skolen er best, er foreldrene misfornøyde. Det er en stor fordel. Forventninger fra utålmodige foreldre presser skolen og politikerne fremover.

- Årsaken til at Oslo gjør det bedre på nasjonale prøver er først og fremst at de har etablert et resultatbasert styringssystem. I Oslo måles rektorene ved den enkelte skole på de faglige resultatene skolens elever oppnår, sier skoleforsker Hans Bonesrønning ved NTNU til Aftenposten.

Aftenposten og de andre store regionavisene har undersøkt hva de store byene bruker på skolen, hvilke resultater skolen har, og hva foreldrene synes.

Konklusjon: Oslo bruker mest på skole, men har de minst fornøyde innbyggerne.

Sammenligningen viser at Oslo ikke bare bruker mest penger per elev og har høyeste lærertetthet, men også det laveste sykefraværet blant lærerne. Og klart de beste resultatene på nasjonale prøver.

Les saken: Her er de 50 beste barneskolene

Nettopp målingene har vært en torn i øyet på lærerorganisasjonene og den politiske opposisjonen, men byrådsleder Stian Berger Røsland (H) tror på styring etter resultater.

- God kartlegging og åpenhet om resultatene er en forutsetning for å lykkes, sier Røsland til Aftenposten.

Det burde være opplagt at en sektor som koster så mye som skolen, også blir målt for å finne de beste løsningene. Ikke måling for målingens egen del, men fordi det sikrer at samfunnet bruker milliardene der de virker best.

I fjor brukte Norge 107 milliarder kroner på skolebarn fra førskolen til videregående skole. Det var 2,7 milliarder kroner mer enn året før. Det skulle bare mangle at vi ikke sikret oss at pengene gir resultater.

Nettavisen mener at kartlegging og målinger er en hovedårsak til at Oslo gjør det bedre enn resten av landet, og at det er en velsignelse for Oslo-skolen at foreldrene er utålmodige og kravstore.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er det for mye måling i skolen, eller trenger vi kartlegging for å sikre at pengene brukes effektivt og gir gode resultater?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere