*Nettavisen* Nyheter.

Pepsi fjerner aspartam etter udokumentert frykt

Både Pepsi og Coca Cola har mer enn fem prosent fall i salget av lettbrus i USA etter kampanjen mot søtningsmiddelet aspartam. Foto: Leland Francisco (Flickr Creative Commons)

Pepsi kutter ut søtningsstoffet aspartam i USA. Giganten er makteløs mot fall i salget etter udokumenterte påstander.

04.05.15 11:49

NETTAVISEN MENER: Forbrukernes frykt er sterkere enn vitenskapelige studier. Selv en internasjonal gigant som Pepsi er hjelpeløs mot frykt spredt på sosiale medier.

Aspartam er et søtningsstoff som er 200 ganger søtere enn sukker, og følgelig et populært tilsetningsstoff eksempelvis i lettbrus.

Flere gamle studier har konkludert med at stoffet kan være kreftfremkallende, men nyere forskning fra EU tilsier at «det ikke finnes beviser for å hevde at aspartam er kreftfremkallende..».

EU og norske helsemyndigheter står fast på at daglig inntak på under 40 mg per kilo kroppsvekt ikke medfører helseskade. Nå finnes aspartam i en rekke matvarer, men hvis vi kun ser på lettbrus, kan man altså drikke 14 bokser daglig.

Likevel har EU for sikkerhets skyld en løpende evaluering av aspartam frem mot 2020, satt i gang av EUs direktør for mattrygghet, Catherine Geslain-Lanéelle.

Både vitenskapen og myndighetene er altså enige med Pepsi i at aspartam er trygt, men det har ikke overbevist alle. Et intervju Side2 gjorde med kiropraktor Kasper Andresen er delt over 80.000 ganger på Facebook.

Les saken:- Lettbrus ødelegger skjelettet

Både Bryggerinæringen og en matforsker karakteriserer i saken påstandene som «fantasier» og «fullstendig usanne».

Side2s sak om at lettbrus er ufarlig, ble knapt delt.

Det interessante med Pepsi og aspartam er hvordan grupper av forbrukere overser forskningsresultater, og resirkulerer selektive utvalg på sosiale medier. Helt siden 70-tallet har kjedebrev spredt falske påstander om aspartam, og en falsk epost om at aspartam er giftig for hjernen er sirkulert på hundrevis av nettsteder siden 1998.

Les om eposten på Urban Legends:Aspartam-advarsel

Internett og sosiale medier er effektive og demokratiske midler til å spre informasjon, men om mulig enda mer effektive til å spre desinformasjon og konspirasjoner.

Nå har den uvitenskapelige frykten mot aspartam vunnet over legevitenskapen, helsemyndigheter over hele verden og en av verdens største merkevarer.

Etter et fall i salget på 5 prosent, velger Pepsi å kutte aspartam. Også Cola Light har falt markant.

- Aspartam er den viktigste årsaken til at forbrukere dropper Pepsi light, sier Pepsi-visepresident Seth Kaufman.

Nettavisen mener at forbrukermakt er bra, men ikke udokumentert frykt. Det ville være tragisk om aspartam-kampanjen fører til økt sukkerforbruk. Det er i hvertfall farlig.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Hvordan kan selskaper som Pepsi beskytte seg mot forbrukermakt og udokumenterte kampanjer?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.