*Nettavisen* Nyheter.

Plager togpassasjerene selv om  saken er avgjort

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen får etter alt å dømme klart flertall på Stortinget for sin jernbanereform. Dagens politiske streik gjør lite annet enn å irritere togpassasjerene. Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

I formiddag stanser alle norske tog av en politisk streik. Togpassasjerene plages trolig til ingen nytte.

15.06.15 09:52

NETTAVISEN MENER: Flertallet på Stortinget er enige om å reformere norsk jernbane. Det liker ikke fagforeningene, som svarer med å stanse alle tog i tre timer.

I dag behandler Stortinget forslaget til reform av jernbanesektoren, og saken er allerede velsignet av det politiske flertallet i Transport- og kommunikasjonskomiteen.

Les mer om behandlingen her:På rett spor - Reform av jernbanesektoren

Regjeringen vil omdanne Jernbaneverket og NSB, og åpner for økt konkurranse om persontrafikk. Det er snart 20 år siden sist jernbanesektoren ble omorganisert - og det viktigste grepet er å skille klart mellom styrende og utførende enheter.

Her er de viktigste grepene:Formålet med meldingen

At noe må gjøres med norsk jernbane, er åpenbart. Staten betaler NSB tre milliarder kroner i året for å drive ulønnsom persontransport. Kjøreledninger faller ned, tog er forsinket, og buss for tog er altfor velkjent for passasjerene.

Bare i 2015 er det bevilget 21 milliarder kroner til norsk jernbane, og det er vesentlig å få en organisering som sørger for både politisk styring og effektiv drift for passasjerene.

Klikk på bildet for å forstørre.

De to regjeringspartiene har støtte fra Venste og Kristelig folkeparti i den foreslåtte jernbanereformen, og det vil være svært overraskende om saken ikke bankes igjennom i Stortinget i dag.

Dagens streik rammer utelukkende passasjerene. Mange vil vite om den på forhånd og velge alternativer. Andre vil oppleve at Flytoget står, og at de på kort varsel må betale 6-700 kroner for en drosje - hvis den lar seg oppdrive.

Politisk streik er et lovlig virkemiddel hvis den er kortvarig og varsles på forhånd. Men det er verdt å merke seg at de jernbaneansatte ikke risikerer noe som helst ved å streike. Normalt blir ikke offentlig ansatte en gang trukket i lønn ved streik.

Nettavisen mener at dagens politiske streik rammer togpassasjerene uten å bety noe som helst for behandlingen på Stortinget. Der er det et klart flertall for å reformere jernbanen.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er politisk streik et godt virkemiddel, eller rammer det togpassasjerene uten å ha noen særlig betydning ut over det?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.