*Nettavisen* Nyheter.

Politikere ut av Nobelkomiteen

Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen, slår tilbake mot kritikken fra Geir Lundestad. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Nobelkomiteen er for viktig til at den kan være et nedtrappingsverv for politikere.

16.12.14 18:02
  • NETTAVISEN MENER: Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland har et dårlig forsvar for at eks-politikere dominerer Den norske Nobelkomite.


Nobel-direktør Geir Lundestad bommet på timingen, men hadde mye rett i sin kritikk mot Stortingets oppnevnelse av medlemmer til komiteen som deler ut Nobels fredspris.

Lundestad mener at det er et minimum at medlemmene klarer å gjøre rede for seg på engelsk, at de har hatt interesse for utenrikspolitikk tidligere, og at det truer komiteens uavhengighet at den lett blir oppfattes som offisiell norsk utenrikspolitikk når det sitter tidligere statsministre og utenriksministre i komiteen.

Språk er en ting. De fleste nordmenn behersker engelsk noenlunde, og det finnes mange fremragende statsmenn som kun behersker sitt eget språk, og som er avhengig av tolk.

Flytende engelsk er godt å ha, men kan ikke være en absolutt betingelse.

Kompetanse er viktig, men det er for snevert å begrense den til utenrikspolitisk erfaring. Og det viktigste er at komiteen samlet har nødvendig tverrfaglig kompetanse.

Nettavisen mener at det er viktig er å sette sammen komiteen slik at den kan gi priser som ikke oppfattes som offisiell norsk politikk. Det er en fordel både for Norge og for Nobelkomiteen. Jo flere eks-politikere, desto vanskeligere blir det å hevde at komiteen er helt uavhengig.

Innslag av toneangivende og taleføre personer utenfra politikken er viktig. Det kan nevnes at forfatter og samfunnsdebattant Bjørnstjerne Bjørnson satt i den første Nobelkomiteen.

Lundestads skyts reiser seg også mot Thorbjørn Jagland personlig, og i en kronikk i dagens Aftenposten svarer Jagland: «Det er eventyrlig hvor stor oppmerksomhet prisen får hvert år. Dette kan neppe skyldes inkompetente medlemmer som hverken kan engelsk eller mangler ekspertise på utenrikspolitiske spørsmål», skriver Jagland.

Logikken er ikke glassklar.

Bruker man Google som sannhetsvitne, fikk Nobelprisen til USAs president Barack Obama (blå strek) uendelig mye mer omtale enn den tilsvarende prisen til Malala .

Klikk på bildet for å forstørre.

Søk etter Obama + Nobel i blå strek, og søk etter Malala + Nobel i rød strek. Foto: Kilde: Google inside for search


I ettertid anses prisen til Obama som et stort feilgrep.

Den store omtalen er altså ikke uttrykk for verdens beundring av Nobelkomiteens kompetente medlemmer, deres engelskkunnskaper eller store ekspertise på utenrikspolitiske spørsmål, slik Jagland tror.

Det norske stortinget fikk det ærefulle oppdraget i å oppnevne medlemmer til Den norske Nobelkomiteen. Det står ingenting i Alfred Nobels testamente at komiteen bør domineres av eks-politikere.

Kritikerne vil mene at Stortinget har misbrukt tilliten ved stort sett å oppnevne tidligere politikere i vervet, og at det er uheldig for prisen.

Norge oppfattes i utlandet med rette som den uformelle prisutdeleren (og må tåle konsekvensene). Den oppfatningen blir sterkere desto mer sentrale politikerne har vært, og tidligere statsministre og utenriksministre reduserer uavhengigheten.

Like viktig er at komiteen bør stå fritt til å utdele Nobels fredspris til personer som går på tvers av offisiell norsk utenrikspolitikk.

Nettavisen mener at Nobelprisen er større enn norsk partipolitikk. Det finnes kompetanse og innsikt også utenfor eks-politikernes rekker.


Nettavisen vil gjerne høre din mening i debattfeltet under. Bør Nobelkomiteen domineres av avgåtte politikere, eller bør man se etter andre kandidater?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.