RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politikerne sier nei til 20.000 arbeidsplasser


Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan anmeldte 120 butikker for angivelig brudd på forbudet mot søndagsåpne butikker.
Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan anmeldte 120 butikker for angivelig brudd på forbudet mot søndagsåpne butikker. Foto: Tommy H.S. Brakstad
Sist oppdatert:
Mens Norge går mot høy arbeidsledighet, sier et flertall på Stortinget nei til søndagsåpne butikker og 20.000 nye arbeidsplasser.

NETTAVISEN MENER: Det er uforståelig at Stortinget lytter på matmilliardærenes klagesang, når alternativet er miljøvennlig, valgfritt og gir tusenvis av nye arbeidsplasser.

I to saker har Venstre brutt med sin liberale grunnholdning og støttet Kristelig Folkeparti. Den første saken var å gjeninnføre kristendom i livssynsfaget i grunnskolen - den andre er å støtte kristenfolket i å hindre folk å handle på søndager.

I går anmeldte Rema 1000 butikker i NorgesGruppen, Coop og Bunnpris for angivelige brudd på den underlige loven som definerer «Brustadbua». Rema-Reitan fremstiller det som et grovt lovbrudd om butikkpersonalet går på bakrommet og finner frem varer til kunder som spør.

Les saken: Reitan anmelder 120 butikker

- Enten må loven praktiseres, eller så er det en tullelov, sa Ole Robert Reitan - og det har han rett i. Det er en tullelov.

Forskningsstiftelsen FAFO har sett på behovet for arbeidskraft hvis det åpnes for søndagsåpne butikker. Konklusjonen er at detaljhandelen vil trenge 90.000 på jobb for å holde søndagsåpent.

- Under disse forutsetningene vil det komme til omkring 20.000 nye årsverk, dersom man da ikke reduserer bemanningen med 20.000 årsverk på de andre ukedagene, skriver FAFO.

Flere deltidsansatte i butikk høres opp som en oppskrift for høyere sysselsetting i den gruppen som trenger det mest. Søndagsåpent gir bedre utnyttelse av investeringene i butikkene, gir større valgfrihet for folk, og demper rushtrafikk ved å spre handlingen.

Når matmilliardærene klager på mindre lønnsomhet, så klager de egentlig på flere arbeidstimer for de ansatte - og dermed høyere lønnskostnader.

- Omsetningen vil ikke øke i forhold til kostnadsøkningen, snarere spres den over (enda) flere timer, mener Virke og NHO Handel. - Søndagstimene koster også mer ettersom arbeidskraften er dyrere da, føyer Fafo til.

Kanskje det, men hvorfor er Stortinget mer bekymret for milliardærenes bankkonti enn arbeidstakernes lønningsposer?

Med en arbeidsledighet på rundt 130.000 arbeidstakere er interessant at SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne sier nei til 20.000 nye jobber i handelen.

Før valget ble det publisert meningsmålinger som viste at et flertall av velgerne ikke ønsket ytterligere frislipp, men var fornøyd med situasjonen slik den er.

Det betyr ja til 549 søndagsåpne butikker i Norge, hvorav rundt 100 i Oslo-området. Og det betyr ja til kjøpmenn som bryr seg om kundene og strekker seg så langt de kan for å tilby ferske varer og et godt vareutvalg.

En god regel er å se mer på hva folk gjør, enn hva de sier. Den gjelder trolig også i politikk. For de samme velgerne som var imot en lovendring, sa samtidig at de ville handle på søndag hvis det ble åpnet for det.

Men politikk handler ikke bare om å tilfredstille velgerne i hver enkelt sak. Blir det flertall på Stortinget for søndagsåpen handel, er det trolig en samfunnsreform som aldri lar seg reversere. Venstre bør lytte på sin liberale ideologi, og vektlegge miljøeffekten av å spre handelen.

Å fjerne forbudet mot å holde åpent spiller ballen til kjøpmennene. Hold åpent hvis du vil, steng hvis du ønsker det. Da kan Rema 1000 bytte bort målebåndet for konkurrentenes butikker, og gå løs på egne butikker og vareutvalg med kalkulator og søndagskalkyler.

Det tror vi Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan både klarer og er forberedt på.

Nettavisen mener at Rema 1000s politianmeldelser får frem at Norge i praksis har søndagsåpne butikker, og at «Brustadbua»  snart havner på historiens politiske skraphaug. Jo før, jo heller - hilsen 20.000 nye arbeidstakere.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Tror du søndagsåpne butikker fører til flere arbeidsplasser, eller blir handelen bare fordelt på en dag til?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere