*Nettavisen* Nyheter.

Politisk hestehandel mot populære Fabian Stang

Oslos mest populære politiker, avgående ordfører Fabian Stang (H), blir vraket i en rødgrønn hestehandel.

Oslos mest populære politiker, avgående ordfører Fabian Stang (H), blir vraket i en rødgrønn hestehandel.

Oslos mest populære politiker kastes fordi de rødgrønne ikke gjengjelder tjenesten fra forrige valg.

20.10.15 15:19

NETTAVISEN MENER: Makta rår. Men det er påfallende at de rødgrønne ikke gjør gjengjeld når Oslos populære ordfører Fabian Stang personlig fikk like mange stemmer som SV og Miljøpartiet De Grønne tilsammen.

Det er noe smålig over at valgvinnerne ikke står ved kotymén fra forrige valg, da det nest største partiet fikk varaordføreren i Oslo. Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn ville ikke fått vervet hvis ikke høyresiden hadde vist storsinn.

Men når det er tid for gjengjeld, er det stopp. Det er en krigserklæring - ikke bare mot opposisjonen, men også mot velgerne i Oslo.

Les saken: Fabian Stang ville bli varaordfører i Oslo, men Ap satte foten ned.

Ved valget fikk Fabian Stang nær 44.000 personlige stemmer. Det er mer enn alle stemmer SV og Miljøpartiet De Grønne fikk til sammen.

Les mer: Valgresultatet

Arbeiderpartiet insisterer trolig på ukjente Tone Tellevik Dahl, som såvidt ble partiets ordførerkandidat etter at Hanne Kristin Rohde takket nei og Dagsavisen mente at Ap godt kunne la populære Fabian Stang fortsette. Ved valget fikk Tone Tellevik Dahl bare 374 personstemmer fra andre partiers velgere («slengere»).

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge NRK blir Khamshajiny Gunaratnam, nestleder i Oslo Arbeiderparti, valgt som ny varaordfører. Foto: Arbeidpartiet (Flickr)

SISTE: Etter det NRK erfarer blir Khamsjajiny Gunaratnam (Ap) ny varaordfører. Hun er 27 år gammel, nestleder i Oslo Ap og er fra bydelen Grorud. Ved valget fikk hun 3.828 personstemmer fra egne partis velgere, og 203 «slengere» fra andre partier - totalt 4.031 personstemmer.

(Saken er oppdatert i henhold til denne utviklingen).

Ap-politiker Tone Tellevik Dahl har vært i tottene på Fabian Stang før: - Fabian Stang fremstår som en naiv klovn uten innsikt og kunnskap, sa hun i en kommentar.

Les saken: - Fabian Stang er en naiv klovn

Den vurderingen deles ikke av Oslos befolkning, som hadde Fabian Stang som soleklar ordførerkandidat i galluper - og som beviste det med å gi ham 40.542 personstemmer og 3.373 slengere fra andre partier.

Til sammenlikning fikk altså SV og Miljøpartiet De Grønne totalt 43.541 stemmer. Valget var heller ikke noen personlig suksess for de mest profilerte på venstresiden:

  • Tone Tellevik Dahl fikk 6.088 personstemmer og «slengere».
  • Marianne Borgen (SV) fikk 4.071 personstemmer og «slengere».
  • Raymond Johansen (Ap) fikk 23.311 personstemmer og «slengere».

Til sammenlikning fikk altså ordfører Fabian Stang 43.915 ekstrastemmer fra egne partivelgere og «slengere» fra andre partier.

Du kan lese resultatene her: Valgprotokoll

Det er forståelig at de rødgrønne politikerne er bekymret for å bli overstrålet av Fabian Stang. Men det er likefullt skuffende at de ikke verdsatte velgernes ønsker høyere - og at de samtidig vraket tradisjonen med å la det nest største partiet få varaordføreren for å demonstrere at byens lederskap er et fellesprosjekt.

Nettavisen mener at Arbeiderpartiet burde lyttet på Oslos velgere og gitt Fabian Stang vervet som varaordfører. Særlig når deres egen kandidat ikke kan vise til sterk støtte blant velgerne eller i eget parti.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er det en god tradisjon at største opposisjonsparti får varaordføreren, eller skal vinneren ta alt?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.