RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Redd unge fra boligfellen - krev at de betaler avdrag

Finansmininister Siv Jensen møtte toppene i Finans-Norge før jul. Fra venstre Finn Haugan, Idar Kreutzer, Ole Morten Geving og Jan Erik Fåne.
Finansmininister Siv Jensen møtte toppene i Finans-Norge før jul. Fra venstre Finn Haugan, Idar Kreutzer, Ole Morten Geving og Jan Erik Fåne. Foto: Tor Martin Bærum
Sist oppdatert:
Skyhøye lån, lave renter og avdragsfrihet - det er en livsfarlig miks hvis boligprisene faller.

NETTAVISEN MENER: Finanstilsynet bør foreslå tiltak for å dempe boliglånsveksten. Det er viktig å redde unge bolgkjøpere unna en fremtidig gjeldsfelle.

Boligmarkedet har steget uavbrutt i lang tid, og har fått ekstra fart av at rentene har falt.

En kikk på Finn.no sier at du må betale 3,6 millioner kroner for en leilighet på 59 kvadratmeter på Grünerløkka i Oslo. Hvis du må låne disse pengene, må du regne med rundt 20.000 kroner i måneden i renter og avdrag. Så kommer fellesutgifter på 2.000 kroner i måneden i tillegg.

Dette er håpløse priser for vanlige folk som etablerer seg i boligmarkedet. Problemet er at de lett fristes til å ta store sjanser og strekke økonomien langt for å slippe å bo på mindre attraktive steder utenfor byen.

De beste lånene kryper nå ned mot 2,5 prosent effektiv rente. Er banken «snill», kan du få lånet avdragsfritt. Så lenge boligprisene øker, er det problemfritt. I stedet for å betale leie ut av vinduet, opplever boligeierne at de blir rikere og rikere for hver dag som går.

Problemet oppstår hvis boligprisene faller og renta stiger. Da forsvinner boligformuen og månedskostnadene skyter i været. Hvis man har innstilt seg på lave renter og null i avdrag, kommer man fort i trøbbel.

I flere land er det innført forbud mot avdragsfrie lån til folk som strekker sin personlige økonomi. Andre tiltak kan være regler om å rentebinde hele eller deler av lånet, samt kreve høyere egenkapital.

Det siste er vanskelig fordi unge på vei inn i boligmarkedet sjeldent har hatt råd til å legge seg opp egenkapital mens de har studert.

Nettavisen mener at Norge bør se på regler som forhindrer unge boligkjøpere å komme i en gjeldsfelle hvis renta stiger og boligprisene faller. Forbud mot avdragsfrie lån til låntakere uten særlig egenkapital er et godt forslag.

Hva mener du? Er dette en oppgave staten bør se på, eller er det opp til hver enkelt å holde orden på sin private økonomi og ta høyde for at boligprisene kan falle eller renta stige?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere