RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) bør bruke statens aksjeflertall til å stanse utbyttene fra Statoil nær selskapet er midt i en tung omstilling, tusenvis av ansatte må gå, og oljeprisen er rekordlav.
Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) bør bruke statens aksjeflertall til å stanse utbyttene fra Statoil nær selskapet er midt i en tung omstilling, tusenvis av ansatte må gå, og oljeprisen er rekordlav. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Regjeringen bør stoppe Statoils milliard-utbytte

Å låne penger for å betale utbytte er en dårlig tanke, selv om den er på moten.

NETTAVISEN MENER: Statoil planlegger å gi eierne rundt 25 milliarder kroner i utbytte, selv om selskapet går med milliard-underskudd. Det er greit å melke kua, men ikke å melke kua til blods.

I debatten om Statoil-utbytte er to forhold viktige å huske på:

  • Eierne blir hverken rikere eller fattigere av utbytte, like lite som man blir rikere eller fattigere av å ta penger ut av banken.
  • Det er ikke Statoil-ledelsen, men eierne, som avgjør utbytte. Og eierne er i denne sammenheng staten gjennom regjeringen.

Det er ingen tvil om at Statoil gjennomgår tøffe tak. Samtlige 30.000 ansatte har fått tilbud om sluttpakker, og aksjekursen er nesten halvert det siste året. Den lave oljeprisen er en økonomisk katastrofe både for de ansatte, ledelsen og eierne.

I perioden januar til september 2015 hadde selskapet et underskudd på 28,2 milliarder kroner, mot et overskudd på 30,9 milliarder i samme periode året før. På halvannet år har aksjekursen falt fra nær 200 kroner, til drøyt 100 kroner per aksje.

Aksjekursen i Statoil var nær 200 kroner sommeren 2014, mens den nå nærmer seg 100 kroner.

Likevel fortsetter Statoil å betale utbytte, jevnt og trutt. Med takten pengene nå utbetales, vil Statoil betale 25 milliarder i utbytte i 2016. Det er ikke noe Statoil ønsker, men noe eierne har pålagt selskapet.

Flere ledende Høyre-politikere mener at det er «umusikalsk» av eierne å ta ut så mye penger i en tid hvor kanskje 5.000 Statoil-ansatte må gå. Det har de rett i, og det kan være verdt å huske at de falske tonene kommer fra politikerne, som indirekte har pålagt Statoil denne utbyttepolitikken.

Sett fra eierne side betyr stabile utbytter at de stadig kan flytte på noen av pengene sine uten å selge aksjer. Det følger økonomisk teori, og er en klar fordel for selskaper som trenger tilgang til billig finansiering gjennom aksjemarkedet.

Skipsreder og oppdrettsmilliardær John Fredriksen har utnyttet aksjemarkedets ønske om stabile utbytter mesterlig, men Statoil er i en annen kategori: Så lenge staten eier 67 prosent av aksjene er ikke tilgang til billig egenkapital på børsen så viktig.

I et slikt selskap bør utbytte komme som følge av solide overskudd, og ikke som vanetenkning. Å tømme egenkapitalen for 25 milliarder kroner i en tung nedgangstid svekker selskapet.

Nettavisen mener at staten bør bruke sin aksjonærmakt til å stanse utbytter fra Statoil i de nedgangstidene og omstillingene selskapet nå er inne i.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør et selskap som går med milliardunderskudd fortsette å betale utbytter som før?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere