*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen klinker til med oljepenge-rekord

Finansminister Siv Jensen bruker nesten 200 milliarder kroner fra Oljefondet i årets statsbudsjett. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Årets statsbudsjett har 23 milliarder grunner til at det blir mindre jamring enn  normalt.

07.10.15 13:13

NETTAVISEN MENER: Kritikken fra Arbeiderpartiet er moderat, og støttepartiene er ikke mer misfornøyde enn de må være. Årets statsbudsjett ser ut til å være mindre provoserende enn tidligere år.

Ingen partier eller interesseorganisasjoner med respekt for seg selv vil være helt fornøyd med statsbudsjettet. Det vil alltid være en og annen gruppe som kommer dårlig ut.

Men når du kan spe på med 194 milliarder kroner fra Oljefondet blir det mer til de fleste. Veksten i oljepengebruk fra i år er på 23 milliarder kroner.

Selv Arbeiderpartiet er ikke mer kritiske enn de må være: «Forslaget til statsbudsjett inneholder flere nødvendige tiltak for å møte en krevende situasjon i deler av norsk økonomi, med økende ledighet særlig på Vestlandet og i olje- og gassrelaterte virksomheter. Mange av disse forslagene vil få Arbeiderpartiets støtte».

Venstre mener at «det grønne skiftet går for sent» og Kristelig Folkeparti går langt i å love støtte til den foreslåtte skattereformen: - Det er positivt at regjeringen følger opp Scheel-utvalgets anbefaling om å redusere selskapsskatten og inntektsskatten for personer. Regjeringens forslag til oppfølging av Scheel-utvalget er et godt utgangspunkt for et bredt skatteforlik, sier partiets finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen.

Dette tyder på at den foreslåtte skattereformen vil få flertall. Viktigst er å senke selskapsskatten, slik at det skal bli mindre lønnsomt å flytte virksomhet fra Norge til mer skattegunstige naboland.

På kjøpet kommer en endring av personskatten, der regjeringen bytter et kutt fra 27 til 25 prosent i bunn, med en ny, trappeskatt. Som ventet må forslaget gjødsles med litt skattelette for at ikke mange skattytere skal komme dårlig ut.

Selv om ni av ti får skattelettelser, så er det ikke snakk om mer enn en tusenlapp i gjennomsnitt. De øvrige forslagene følger Scheel-utvalgets innstilling, og det vil være oppsiktsvekkende om de ikke får bred støtte i Stortinget.

Formueskatten reduseres med et museskritt, og det er et tegn på at regjeringen ikke ønsker å provosere noen. En milliardsatsing på samferdsel i Rogaland og Hordaland kan være med på å dempe virkningen av oljekrisen noe, og forslagene får trolig tverrpolitisk støtte.

Samlet tror regjeringen av veksten i fastlands-Norge vil øke fra 1,25 til 1,75 prosent fra i år til neste år, og statsbudsjettets vekstimpuls er beregnet til 0,7 prosent.

- Det er vesentlig høyere enn gjennomsnittet siden 2001. Budsjettet brukes nå aktivt for å dempe utslagene i norsk økonomi av fallet i oljeprisen, heter det i budsjettdokumentet.

Nettavisen mener at det er riktig å bruke vår økonomiske handlekraft til å skape vekst og dempe virkningen av oljekrisen. Et ekspansivt statsbudsjett og forsiktige skatteletter er gode bidrag.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Har regjeringen tatt i for mye med 193 milliarder kroner fra Oljefondet, eller burde de bevilget enda mer til gode formål?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.