*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen må internere eller utvise mulla Krekar

Hvis regjeringen mener å ha grunnlag for å utvise mulla Krekar, så må de fatte vedtak om det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Regjeringen må fatte vedtak om å utvise mulla Krekar. Så får domstolene avgjøre om det er lovlig grunn for det.

08.01.15 10:51
  • NETTAVISEN MENER: Når mulla Krekar kommer ut av fengsel, må regjeringen fatte vedtak om utvisning. Så blir det opp til domstolene.

Er det regjeringens ønske og unnfallenhet, eller er det norsk lov, som gjør at mulla Krekar ikke blir utvist til Irak?

Den tvilen får vi ikke svar på før justisminister Anders Anundsen og hans våpendrager, Per Sandberg, setter makt bak løftene sine.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mulla Krekars advokat vil bekjempe internering eller vedtak om utsendelse i rettsapparatet.

Krekars advokat Brynjar Meling sier til NTB at hvis myndighetene vil tvangsutsende Krekar, så drives vi inn i en rettslig runde som vil ta flere år.

Å internere Krekar på Trandum, slik Per Sandberg har sagt, er heller ikke rett frem. - Per Sandberg trenger en hjemmel. Hvis Sandberg kommer med den hjemmelen, er det opp til en eller annen rettslig instans å vurdere om hjemmelen er oppfylt, sier Meling.

Norske myndigheter mener at mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Han har snart sonet ferdig en dom for drapstrusler mot statsminister Erna Solberg.

Krekar bruker gjerne våpen i sin kamp, men forlanger det vernet som en vestlig rettsstat gir ham.

Regjeringen har ikke noe annet valg enn å ta Krekars advokat på ordet. I første omgang må de forsøke å interernere mulla Krekar på Trandum. Skulle hjemmelen bli underkjent i retten, har Frp gjort alt det som er i deres makt for å oppfylle valgløftene. Ingen kan forlange at politikere bryter norsk lov.

I neste omgang må de fatte vedtak om utkastelse.

Krekar vil bruke sin rett til å bekjempe vedtaket i domstolene: - Det er på langt nær sikkert at de vil få medhold i at vilkårene for å sende ut Krekar er til stede, mener Brynjar Meling.

Det er mulig, men det vet ikke før en slik utkastelse er prøvd rettslig.

Slik saken nå står, har ikke Frp og resten av regjeringen et annet valg enn å gjøre alt som står i deres makt for å tvangsutsende mulla Krekar.

Blir det hindret av lover og forpliktelser vedtatt av Stortinget, så ligger ansvaret også der.

Nettavisen mener at valgkamp og retorikk må følges opp med rettslige skritt. Massakren i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo viser at vi må ta faren for spredning av terror alvorlig.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag