RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reitan har ikke skyld for verdens dyreste mat

Rema-eier Ole Robert Reitan kom ikke så godt ut av sitt møte med NRKs Brennpunkt.
Rema-eier Ole Robert Reitan kom ikke så godt ut av sitt møte med NRKs Brennpunkt. Foto: Skjermdump (NRK)
Sist oppdatert:
Har Rema 1000 og Ole Robert Reitan skylden for at Norge har verdens dyreste matpriser?

NETTAVISEN MENER: Det er vanskelig å anslå hvor mye Rema 1000 tapte i omdømme på NRK Brennpunkt. Men det er en total avsporing å gi Ole Robert Reitan skylden for høye norske matpriser.

Den enkle forklaringen er ikke alltid den beste.

Sjeldent har noen fått så hard medfart på sosiale medier som Ole Robert Reitan og Norgesgruppen etter gårsdagens program «Matvarekrigen».

Noen vil ha fakkeltog for Hval Sjokoladefabrikk, mens Norges Bondelag vil ha opprydding i dagligvarebransjen. - Det haster å innføre lov om god handelsskikk, mener Bondelaget.

Og NRK spør: Hvem bestemmer hva du skal spise til middag?

De fleste kan være enige om at Rema og Norgesgruppen ikke kom godt ut av programmet.

Men det er for enkelt å fremstille det som om Ole Robert Reitan og Rema 1000 har skylden for høye matvarepriser. At noen tror det, skyldes at to forhold sauses sammen i diskusjonen etter programmet.

NRKs fremstilling er god på å forklare hvordan Rema 1000 og Norgesgruppen i praksis bestemmer hva du har på bordet. Men det betyr ikke at de har skylden for høye matvarepriser.


Vi må klare å holde to spørsmål fra hverandre:

  • Ønsker vi at forbrukerne bare skal få velge blant varer fra bedrifter som har kjøpt seg plass i butikkhyllene?
  • Og er det høye råvarepriser eller griske matvarekonger som har skylden i at norsk mat er dyr?

Svaret på det første spørsmålet er nei. Vi ønsker ikke at små leverandører skal tynes ut av butikkene. Norge bør gjøre som Storbritannia og forby dette som dårlig handelsskikk. Rema og de andre kjedene må pålegges å velge sitt vareutvalg etter hvilke leverandører som er billige eller har høy kvalitet.

Det bør regnes som dårlig handelsskikk hvis en kjede lar en leverandør bestikke seg til god hylleplass, og kjøpe en konkurrent ut av hyllene.

Svaret på det andre er mye mer sammensatt. Norge har hatt verdens høyeste matvarepriser i en årrekke, og de særnorske og høye matvareprisene har null og niks med at Reitan-familien har blitt millardærer å gjøre.

Norge har konsekvent mye høyere matvarepriser enn alle andre land. Vi har et kostbart landbruk, høyt lønnsnivå og lite konkurranse i hele verdikjeden.

Rema 1000 er en billigkjede som nesten konsekvent har de laveste matvareprisene i Norge. Det er svært vanskelig å forstå at den billigste kjeden skal ha skylden for at matprisene er høye.

Du kan sjekke prisene her:Prissammenligning

Logikken skal være at siden Reitan-familien er rike, og siden Rema-kjøpmennene drar til Las Vegas, så er det fordi de tyner forbrukerne.

Men det er en logisk feilslutning. I så fall har Ryanairs Michael O'Leary og Norwegians Bjørn Kjos skylden for konkurrentenes høye billettpriser.

Poenget er at det er godt mulig å bli rik selv om man har billigere priser enn konkurrentene. Rema 1000 holder lave priser fordi de er kyniske i å velge hvilke varer som skal være i butikkene (bestselgere), ha lave lønninger, effektiv distribusjon og god markedsføring - blant annet.

Sånn sett er lave priser og økonomisk utpressing av Hval Sjokoladefabrikk to sider av samme sak, og forbrukerne kan ikke velge både i pose og sekk. Selvsagt har Ole Robert Reitan og Reitangruppen råd til å senke prisene, men så lenge de er billigere enn alle de andre, trenger de det ikke.

I 2013 solgte Rema 1000 varer for 45,5 milliarder kroner i butikkene, med 1,6 milliarder kroner i overskudd. La oss si at Reitan-familien var villige til å bruke hele overskuddet til lavere priser. Da ville Remas matpriser gått ned drøyt tre prosent.

Om det er smart merkevarebygging å dra til Las Vegas med NRK på slep, får være opp til Rema 1000. Men det er åpenbart ikke profitten til lavpriskjeden som har skyld i at norske matvarer er de dyreste i hele verden målt i norske kroner.

Skal vi få ned matvareprisene, må vi se på hele linjen fra bonden, via bondesamvirket til dagligvarehandelen. Råvareprodusentene er skjermet for konkurranse med tollmurer, bondesamvirket har nærmest monopol, mens det kun er tre aktører igjen i dagligvarehandelen.

Paradoksalt nok har vi høye matvarepriser samtidig som vi subsidierer landbruket med rundt 20 milliarder kroner i året. Årsaken til vi har dyr melk, henger naturlig nok sammen med at vi har 388 prosent toll for å hindre billigere utenlandsk melk fra å bli solgt i butikkene.

Det er enkelt å skyte på Ole Robert Reitan og Rema 1000. Men det enkle, er ikke alltid det beste.

Nettavisen mener at de høye norske matvareprisene skyldes tollmurer mot utlandet, monopollignende råvarebedrifter, et høyt norsk lønnsnivå i hele bransjen og sløve norske forbrukere. 

Hva mener du? Ble Ole Robert Reitan lurt i fella av NRK, eller har han seg selv å skylde for kritikk når kjedene presser små leverandører ut av hyllene?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere