Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordsterk boligbygging

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanne (H) kan glede seg over rekordsterk boligbygging.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanne (H) kan glede seg over rekordsterk boligbygging. Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Boligbyggingen slår alle rekorder.

NETTAVISEN MENER: Lave renter og høye boligpriser har satt fart på boligbyggingen. Siste kvartal ble det gitt tillatelser til et høyere antall nye boliger enn noen gang siden år 2000.

De nye boligtallene er knallsterke: - Det ble gitt igangsettingstillatelse til bygging av 9.800 boliger (...) 25 prosent flere boliger enn samme kvartal i 2015, skriver Statistisk sentralbyrå.

Siste kvartal nærmet seg 10.000 tillatelser til å sette igang bygging av nye boliger.

Dette er vel å merke tillatelser til å starte bygging - ikke igangsetting. I verste fall legges endel av tillatelsene «på hylla», slik at utbyggerne kan starte selve byggingen på et senere tidspunkt.

Men også igangsatte boliger er rekordhøyt, og på det høyeste nivået så lenge statistikken finnes - det vil si tilbake til 1993. Det tyder på at de store boligbyggerne investerer milliardbeløp i nye boliger.

Normalt startes bygging av rundt 2.000 nye boliger i måneden her i landet, men i juni ble byggingen av 3.808 boliger igangsatt.

En hovedårsak er selvsagt det sterke boligmarkedet, og at det er gode tider for boligbyggerne. De har maktet å holde byggekostnadene under kontroll, mens prisen på nye boliger øker nesten dobbelt så mye. Det betyr økt fortjeneste for boligbyggerne.

Økt boligbygging er det viktigste tiltaket for å dempe veksten i boligprisene. Når «alle» vil til storbyene, blir det boligmangel og prispress. Slik vil det fortsette til det enten blir nok boliger, eller at rentene stiger.

Les Nettavisen mener: Boligprisene vil bare fortsette opp i byene

De nye tallene for boligbygging viser at nesten 1/3 av de nye boligene kommer i områdene rundt Oslo og Bergen. Det er viktig og positivt, for det er ikke mangel på boliger i hele landet.

Nettavisen mener at rekordbyggingen av nye boliger gir håp om noe lavere prisvekst fremover. Det vil være bra for unge som skal inn i boligmarkedet, og for å unngå en boligboble.

Hva mener du? Vil boligprisene fortsette å øke like kraftig fremover, eller har du tro på at boligmarkedet vil kjøle seg ned?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!